Wykonanie
Zgodnie z obietnicą podaję przepis na klasyczną Solankę (Солянка), który dostałam od Juli. Solanka (Солянка) jest treściwą zupą, która spokojnie może zastąpić drugie danie :). Jest to jedna z zup, która na pewno zagości na moim
stole.Składniki:300 g
wołowiny lub
wieprzowiny300 g
żeberek wędzonych lub
boczku surowego wędzonego100 g
kiełbasy100 g
szynki2
cebule1
marchewka100 g
ogórków kiszonych100 g
oliwek (ja użyłam czarnych)2 -3 łyżki
koncentratu pomidorowego2
listki laurowe3 ziarenka
ziela angielskiegocytrynanatka pietruszkisól,
pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Wołowinę i
żeberko wędzone włożyć do garnka, zalać 2,5 - 3 l
wody, zgotować. Ściągnąć szumowinę, dodać 1 obraną
cebulę,
liście laurowe, ziarna
ziela angielskiego, gotować 2 godz. pod przykryciem na małym ogniu.Z
bulionu wyciągnąć
mięsa, przestudzić.
Cebulę i
przyprawy wyrzucić.
Wywaru nie wylewać!
Wywar pozostawić na małym ogniu.
Ogórki pokroić w słupki. Dać na patelnię, zalać 1/2 chochli
bulionu, podsmażyć. Całość wlać do garnka z
bulionem.
Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić na półplasterki.
Marchewkę obrać, pokroić w cienkie słupki (lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę wraz z
marchewką, usmażyć na złocisto. Dodać 2 -3 łyżki
koncentratu pomidorowego, zalać odrobiną
bulionu, chwilę podsmażyć. Całość przełożyć do garnka z
bulionem.
Kiełbasę i
szynkę pokroić w średniej grubości paski. Gdy
wołowina i
żeberka przestygną, pokroić je w paski. Wszystkie
wędliny i
mięsa dać do garnka z gorącym
bulionem.Na końcu dodać
oliwki pokrojone w plasterki i parę plasterków
cytryny. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 10 min.
Cytrynę wyciągnąć. Doprawić
solą,
pieprzem, i posiekaną
pietruszką. Przykryć garnek pokrywką i odstawić na 15 min.Podawać ze
śmietaną i plasterkami
cytryny. Solankę można jeść z
ziemniaki lub
chlebem.Smacznego :)Źródło przepisu : Julia