ßßß Cookit - przepis na Forszmak

Forszmak

nazwa

Wykonanie

60 dkg wieprzowin
20 dkg dobrej kiełbasy
2 ogórki kiszone
1 marchewka
1 cebula
1 , 5 l rosołu
ziele angielskie
listek laurowy
majeranek
sól
pieprz
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawa do mięs.. może być odrobina Gyros
2 łyżki oleju
Mięso pokroić w paseczki posypać przyprawą i solą, odstawić na ok 2 godziny. Przysmażyć na patelni na oleju i włożyć do garnka , zalać rosołem , na reszcie tłuszczu przysmażyć cebulę i dodać do garnka. Dodać przyprawy, marchewkę pokrojoną w słupki i kiełbasę pokrojoną w paseczki, przyrumienioną na patelni, gotować wszystko do miękkości, na koniec dodać pokrojone w kostkę ogórki i koncentrat pomidorowy zagotować i doprawić do smaku w razie potrzeby. Forszmak ma być podobny do flaczków. U mnie podaje się go z bułeczką.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2010/07/forszmak.html