Wykonanie
Zdecydowanie najbardziej sycąca zupa jaką
jadłam. Przepis znaleziony u
andzi . Jedyna moja zmiana to to, że zmiksowałam
soczewicę, a to dlatego, że rodzinka tak woli.
Składniki:30 dag
zielonej soczewicy1 mały
koncentrat pomidorowy(lub więcej)2-3
marchewki2 średnie
cebuleliść laurowy2-3 łyżki
majerankuziele angielskiesólpieprzszczypta
cukruolejew. przeciśnięty przez praskę
czosnek i
papryka w proszku
Wykonanie:
Soczewicę myjemy i gotujemy w ok. 2,5-3 l
wody. Usuwamy łyżką cedzakową w szumowiny, dodajemy
przyprawy (oprócz
majeranku).
Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebule kroimy w kostkę. Smażymy na
oleju, aż się zeszkli. dodajemy
marchewkę, chwile smażymy. Gdy
soczewica będzie na wpół miękka, dodajemy podsmażone warzywa,
koncentrat pomidorowy,
majeranek, ew. doprawiamy
czosnkiem . Podajemy gorącą najlepiej z wiejskim świeżym
chlebem.
Smacznego
/wydrukuj przepis/