ßßß Cookit - przepis na fasolka szparagowa w sosie pomidorowym do słoika

fasolka szparagowa w sosie pomidorowym do słoika

nazwa

Wykonanie

Fasolka w tym roku wyjątkowo obrodziła, sporo już zamroziłam a dodatkowo postanowiłam, że zrobię kilka słoiczków w sosie pomidorowym, To partia eksperymentalna, bo nigdy wcześniej takiej nie robiłam. Ciekawa jestem jak wyjdzie (koleżanka, od której mam przepis bardzo ją chwaliła).
potrzebne składniki:
3 kg fasolki,
600 g marchwi,
600 g cebuli,
9 łyżek ketchupu,
3 słoiczki koncentratu pomidorowego,
1,5 szklanki oleju,
3 liście laurowe, 10 ziarenek pieprzu, 3 ziela angielskie,
9 łyżek cukru,
3 łyżki soli,
6 łyżek octu.
Fasolkę kroimy na mniejsze części i gotujemy.
Marchew trzemy na grubej tarce, cebulę kroimy w piórka.
Marchew i cebulę dusimy na oleju, gdy zmiękną dodajemy sól, cukier, ocet, ketchup, koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Dusimy około 15 minut i dodajemy fasolkę.
Wkładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2013/07/fasolka-szparagowa-w-sosie-pomidorowym.html