ßßß Cookit - przepis na Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

nazwa

Wykonanie

Kilka tysięcy odsłon przepisu na sałatkę z ogórków na zimę (wpis poniżej) uświadomiło mi, że nadeszła pora na przepisy ,,słoikowe". Zdjęcia tych uroczych grzybków czekają na zamieszczenie na blogu od ubiegłej jesieni. Pora grzybobrania jeszcze przed nami, ale już widziałam w sprzedaży kurki, więc można wypróbować przepis.
Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej nadają się praktycznie wszystkie jadalne grzyby. Najważniejsze, żeby używać małych, jędrnych grzybów. Marynujemy grzyby leśne, ale można użyć również pieczarek lub boczniaków. Pysznie smakują i pięknie się prezentują mieszanki grzybów np. kurki, podgrzybki i prawdziwki. Jedynie maślaki marynujemy tylko z maślakami, ze względu na niewielki śluz jaki wydzielają.
Składniki:
Grzyby (małe - kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki, pieczarki, boczniaki)
sól
do każdego słoika - plaster cebuli, 1-2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzu
Zalewa:
450 ml octu spirytusowego
50 ml wody
0,5 kg cukru
Przygotowanie:
Do marynowania używam niewielkich, twardych grzybów. Należy je oczyścić ze ściółki i piasku i dokładnie umyć.
Przełożyć grzyby do garnka, zalać wodą i posolić. Woda powinna być lekko słona.
Gotować grzyby na wolnym ogniu, ok. 40 minut.
W czasie gdy grzyby się gotują, można przygotować słoiki. Do czystych i wyparzonych słoików włożyć na dno, po plasterku cebuli, po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe.
Składniki zalewy mieszać w garnku, aż do rozpuszczenia cukru, następnie zagotować i wyłączyć gaz. Zalewy nie trzeba dłużej gotować.
Ugotowane grzyby odcedzić na sicie i gorące nakładać do słoików. Grzyby powinno się nakładać luźno, nie ugniatać w słoiku.
Wolną przestrzeń w słoikach wypełnić gorącą zalewą, mocno dokręcić wieczka i ustawiać do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego
Jeśli szukasz przepisów na przetwory, zobacz również:
sałatka z ogórków na zimę
rydze po cygańsku
polskie kapary - marynowane owoce nasturcji
chutney z czerwonej cebuli
chutney śliwkowy z imbirem
konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/07/marynowane-grzyby-sodko-kwasne.html