Wykonanie
Kilka tysięcy odsłon przepisu na
sałatkę z
ogórków na zimę (wpis poniżej) uświadomiło mi, że nadeszła
pora na przepisy ,,słoikowe". Zdjęcia tych uroczych
grzybków czekają na zamieszczenie na blogu od ubiegłej jesieni.
Pora grzybobrania jeszcze przed nami, ale już widziałam w sprzedaży
kurki, więc można wypróbować przepis.Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej nadają się praktycznie wszystkie jadalne
grzyby. Najważniejsze, żeby używać małych, jędrnych
grzybów. Marynujemy
grzyby leśne, ale można użyć również
pieczarek lub boczniaków. Pysznie smakują i pięknie się prezentują mieszanki
grzybów np.
kurki, podgrzybki i
prawdziwki. Jedynie
maślaki marynujemy tylko z
maślakami, ze względu na niewielki śluz jaki wydzielają.
Składniki:
Grzyby (małe -
kurki, podgrzybki,
prawdziwki,
maślaki,
pieczarki, boczniaki)
sóldo każdego słoika - plaster
cebuli, 1-2
liście laurowe, 3 ziarenka
ziela angielskiego, 3 ziarenka
czarnego pieprzuZalewa:450 ml
octu spirytusowego50 ml
wody0,5 kg
cukruPrzygotowanie:Do marynowania używam niewielkich, twardych
grzybów. Należy je oczyścić ze ściółki i piasku i dokładnie umyć.Przełożyć
grzyby do garnka, zalać
wodą i posolić.
Woda powinna być lekko słona.Gotować
grzyby na wolnym ogniu, ok. 40 minut.W czasie gdy
grzyby się gotują, można przygotować słoiki. Do czystych i wyparzonych słoików włożyć na dno, po plasterku
cebuli, po 3 ziarna
ziela angielskiego i
pieprzu oraz
liście laurowe.Składniki zalewy mieszać w garnku, aż do rozpuszczenia
cukru, następnie zagotować i wyłączyć gaz. Zalewy nie trzeba dłużej gotować.Ugotowane
grzyby odcedzić na sicie i gorące nakładać do słoików.
Grzyby powinno się nakładać luźno, nie ugniatać w słoiku.Wolną przestrzeń w słoikach wypełnić gorącą zalewą, mocno dokręcić wieczka i ustawiać do góry dnem do wystygnięcia.SmacznegoJeśli szukasz przepisów na
przetwory, zobacz również:
sałatka z
ogórków na zimęrydze po cygańskupolskie
kapary -
marynowane owoce nasturcjichutney z
czerwonej cebulichutney
śliwkowy z
imbiremkonfitura z
truskawek i
czerwonej porzeczki