ßßß

Składniki:Grzyby (małe - kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki, pieczarki, boczniaki)sóldo każdego słoika - plaster cebuli, 1-2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka czarnego pieprzuZalewa:450 ml octu spirytusowego50 ml wody0,5 kg cukruPrzygotowanie:Do marynowania używam niewielkich, twardych grzybów. Należy je oczyścić ze ściółki i piasku i dokładnie umyć.Przełożyć grzyby do garnka, zalać wodą i posolić. Woda powinna być lekko słona.Gotować grzyby na wolnym ogniu, ok. 40 minut.W czasie gdy grzyby się gotują, można przygotować słoiki. Do czystych i wyparzonych słoików włożyć na dno, po plasterku cebuli, po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe.Składniki zalewy mieszać w garnku, aż do rozpuszczenia cukru, następnie zagotować i wyłączyć gaz. Zalewy nie trzeba dłużej gotować.Ugotowane grzyby odcedzić na sicie i gorące nakładać do słoików. Grzyby powinno się nakładać luźno, nie ugniatać w słoiku.Wolną przestrzeń w słoikach wypełnić gorącą zalewą, mocno dokręcić wieczka i ustawiać do góry dnem do wystygnięcia.SmacznegoJeśli szukasz przepisów na przetwory, zobacz również:sałatka z ogórków na zimęrydze po cygańskupolskie kapary - marynowane owoce nasturcjichutney z czerwonej cebulichutney śliwkowy z imbiremkonfitura z truskawek i czerwonej porzeczki