ßßß
Składniki:3 kg ogórków gruntowychplastry cebuli - po 1 do 0,5 l słoikaliście selera- po 1 dużym do 0,5 l słoika, jeśli nie macie świeżych liści, to można je zastąpić plastrem seleraZalewa:1 litr wody1 szklanka octu 10%1,5 łyżki soli2 łyżeczki curry0,5 kg cukruPrzygotowanie:Ogórki obrać ze skórki, małe pokroić wzdłuż na połówki, większe na ćwiartki, ułożyć w wyparzonych słoikach.Do każdego słoika dołożyć liść selera i plaster cebuli .W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól, curry - gotować 2 minuty.Dodać ocet, gotować jeszcze 0,5 minuty.Ogórki w słoikach, zalać gorącą zalewą.Pasteryzować 5 minut.SmacznegoZobacz również inne przepisy na przetwory:sałatka z ogórków na zimęchutney z czerwonej cebulirydze po cygańskupolskie kapary - marynowane owoce nasturcjichutney śliwkowy z imbiremkonfitura z truskawek i czerwonej porzeczkimarynowane grzyby słodko-kwaśne