Wykonanie
Ogórki z
curry i
selerem nie są zwyczajnymi
ogórkami z octowej zalewie. Mają śliczny żółty kolor i niepowtarzalny smak - słodko-kwaśny z nutą
curry i
selera.
Składniki:3 kg
ogórków gruntowychplastry
cebuli - po 1 do 0,5 l słoikaliście
selera- po 1 dużym do 0,5 l słoika, jeśli nie macie świeżych liści, to można je zastąpić plastrem
seleraZalewa:1 litr
wody1 szklanka
octu 10%1,5 łyżki
soli2 łyżeczki
curry0,5 kg
cukruPrzygotowanie:
Ogórki obrać ze skórki, małe pokroić wzdłuż na połówki, większe na ćwiartki, ułożyć w wyparzonych słoikach.Do każdego słoika dołożyć liść
selera i plaster
cebuli .W garnku zagotować
wodę, dodać
cukier,
sól,
curry - gotować 2 minuty.Dodać
ocet, gotować jeszcze 0,5 minuty.
Ogórki w słoikach, zalać gorącą zalewą.Pasteryzować 5 minut.SmacznegoZobacz również inne przepisy na
przetwory:
sałatka z
ogórków na zimęchutney z
czerwonej cebulirydze po cygańskupolskie
kapary -
marynowane owoce nasturcjichutney
śliwkowy z
imbiremkonfitura z
truskawek i
czerwonej porzeczkimarynowane grzyby słodko-kwaśne