ßßß Cookit - przepis na Majonezowy sos tuńczykowy

Majonezowy sos tuńczykowy

nazwa

Wykonanie

Sos tuńczykowy jest wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs. Po pewnych modyfikacjach pasuje do wielu potraw: pieczonego mięsa, wędlin, pasztetu, gotowanych jajek, gotowanych warzyw, sałatek makaronowych, smażonych ryb.
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
4 czubate łyżki gęstego majonezu
1-2 łyżki gęstego jogurtu
2 łyżki oliwy z oliwek (dodać jeśli używacie tuńczyka w sosie własnym)
2 łyżki soku z cytryny
2-3 fileciki sardeli w oleju
ewentualnie 1 łyżka musztardy - jeśli sos ma być bardziej ostry
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki kaparów
Przygotowanie:
Tuńczyka odsączyć z zalewy lub oleju.
Zmiksować tuńczyka i sardele na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Sos wstawić do lodówki, do schłodzenia na godzinę.
Sos podać udekorowany kaparami, posypany zielenina i posypany grubo mielonym czarnym pieprzem.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/04/majonezowy-sos-tunczykowy.html