ßßß
Cookit - przepis na Majonezowy sos tuńczykowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Majonezowy sos tuńczykowy
Składniki
Tuńczyk w sosie własnym
Olej
Majonez
Jogurt
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Sardela
Sól
Pieprz
Kapary
Tuńczyk
Wykonanie
Sos
tuńczykowy
jest wspaniałym dodatkiem do
pieczonych mięs
. Po pewnych modyfikacjach pasuje do wielu potraw:
pieczonego mięsa
,
wędlin
, pasztetu, gotowanych
jajek
, gotowanych warzyw, sałatek
makaronowych
, smażonych ryb.
Składniki:1 puszka
tuńczyka w sosie własnym
lub w
oleju
4 czubate łyżki gęstego
majonezu
1-2 łyżki gęstego
jogurtu
2 łyżki
oliwy z oliwek
(dodać jeśli używacie
tuńczyka w sosie własnym
)2 łyżki
soku z cytryny
2-3 fileciki
sardeli
w
oleju
ewentualnie 1 łyżka
musztardy
- jeśli sos ma być bardziej ostry
sól
i
pieprz
do smaku2-3 łyżki
kaparów
Przygotowanie:
Tuńczyka
odsączyć z zalewy lub
oleju
.Zmiksować
tuńczyka
i
sardele
na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać, doprawić
solą
i
pieprzem
.Sos wstawić do lodówki, do schłodzenia na godzinę.Sos podać udekorowany
kaparami
, posypany
zielenina
i posypany grubo mielonym
czarnym pieprzem
.Smacznego
Źródło:
http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/04/majonezowy-sos-tunczykowy.html
Przepisy powiązane
Pasta z tuńczyka do mięs
Pasta z tuńczyka do mięs
Pasta z tuńczyka do mięs
Pasta z tuńczyka do mięs
Pasta z tuńczyka do mięs
Składniki powiązane (0)