Wykonanie
Od kilku dni rozmyślałam, czy piec tort na moje urodziny?
Doszłam do wniosku, że największą przyjemność sprawi mi kawałek
sera i
czerwone wino. Poniżej moja interpretacja
tortu w wersji wytrawnej - pleśniak, chutney z
czerwonej cebuli i kindziuk.Dziecko z obrzydzeniem patrzyło na to dzieło, odmawiając konsumpcji. Dorosłym smakowało;)Chutney z
czerwonej cebuli, to sos o lekkiej konsystencji i
winno-
cebulowym smaku.
TORT URODZINOWY (wytrawny +
wino - też wytrawne)Składniki:5-6
czerwonych cebul (duże)2 łyżki
cukru6 łyżek
octu balsamicznego150 ml czerwonego wytrawnego (użyłam Bordeaux)1 łyżeczka
soli1/3 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1 łyżka
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:
Cebulę pokroić z kostkę, przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać
olej i
sól, podsmażać aż
cebula puści sok, następnie dodać pozostałe składniki sosu. Chutney wymaga częstego mieszania podczas duszenia. Po ok. 40 minutach sos powinien być gęsty i gotowy do przełożenia do słoik. Przechowywać w lodówce.Z okazji urodzin dostałam książki kucharskie, lepszego prezentu jak dla mnie nie ma. Czytanie i gotowanie to moje największe pasje. Przeglądam, czytam i znów przeglądam z zachwytem analizuję przepisy.Tak się cieszę z tych książek, że zamieszczę ich zdjęcia, mimo że Mąż słusznie skrytykował jakość fotek.