ßßß
TORT URODZINOWY (wytrawny + wino - też wytrawne)Składniki:5-6 czerwonych cebul (duże)2 łyżki cukru6 łyżek octu balsamicznego150 ml czerwonego wytrawnego (użyłam Bordeaux)1 łyżeczka soli1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu1 łyżka oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Cebulę pokroić z kostkę, przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać olej i sól, podsmażać aż cebula puści sok, następnie dodać pozostałe składniki sosu. Chutney wymaga częstego mieszania podczas duszenia. Po ok. 40 minutach sos powinien być gęsty i gotowy do przełożenia do słoik. Przechowywać w lodówce.Z okazji urodzin dostałam książki kucharskie, lepszego prezentu jak dla mnie nie ma. Czytanie i gotowanie to moje największe pasje. Przeglądam, czytam i znów przeglądam z zachwytem analizuję przepisy.Tak się cieszę z tych książek, że zamieszczę ich zdjęcia, mimo że Mąż słusznie skrytykował jakość fotek.