Wykonanie
Dziś zapraszam na bardzo zdrowe i pożywne batoniki, które ze względu na dużą zawartość cennych wartości odżywczych dostarczą nam nie tylko dużo energii, ale także poprawią humor i pomogą w regulacji pracy różnych
organów naszego ciała, np. mózgu i przewodu pokarmowego. Uwielbiam takie zdrowe przekąski, po które można sięgać bez wyrzutów sumienia :)Przygotowanie batoników jest bardzo proste: wystarczy wymieszać ulubione
bakalie z
płatkami owsianymi,
miodem i
masłem orzechowym, wstawić na kilka godzin do lodówki i gotowe. Taką przekąskę z łatwością zabierzecie do pracy, na spacer lub rower. Polecam!
Składniki (na 12 batoników):1,5 szklanki
płatków owsianychpół szklanki
otrębów pszennych (można w zamian zwiększyć ilość
płatków owsianych)pół szklanki posiekanych
orzechów Felix koktajl
orzechowygarść ulubionych
suszonych owoców (u mnie:
wiśnie,
rodzynki, biała
morwa)pół szklanki ulubionych ziaren/ nasion/ pestek (np.
ziarna słonecznika,
pestki dyni,
siemię lniane,
sezam, czy nasiona chia)pół szklanki
miodu (użyłam wrzosowego)pół szklanki
masła orzechowego + dodatkowe kilka łyżek do posmarowania granoli (
masło orzechowe zrobimy z
orzeszków ziemnych prażonych Felix bez
soli - paczka 380 g)szczypta
soli gruboziarnistejPrzygotowanie:W dużej misce wymieszać
płatki owsiane,
otręby, ziarna/ nasiona/ pestki i posiekane
orzechy.
Suszone owoce zalać wrzątkiem i pozostawić na 2 minuty. Po dwóch minutach
owoce odcedzić i dodać do miski z
płatkami owsianymi. Wymieszać.Następnie przygotować
masło orzechowe: Do malaksera lub blendera wsypać prażone
orzeszki ziemne i miksować do momentu uzyskania jednolitej, kremowej masy.
Miód i pół szklanki
masła orzechowego delikatnie podgrzać, aby składniki się połączyły. Dodać do miski z
płatkami owsianymi i wymieszać. Jeśli masa nie jest wystarczająco lepka dodać więcej
miodu lub
masła orzechowego.Masę przełożyć na blaszkę (o wymiarach 20 x 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru i docisnąć. Na granoli rozsmarować 4-5 łyżek
masła orzechowego. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.Na drugi dzień granolę posypać
solą gruboziarnistą, wyjąć z blaszki razem z papierem i pokroić
ostrym nożem na kawałki.