ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Jestem wielką fanką fasolki szparagowej, więc jak zobaczyłam przepis na ten pomidorowy gulasz z fasolką szparagową, od razu musiałam go zrobić. Chociaż przepis jest prosty, smak całkowicie mnie zaskoczył. Oczywiście na plus! Musicie koniecznie spróbować :)
Potrzebujemy:
2 łyżki masła
1 mała cebula
500 g łopatki wieprzowej
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
700 g świeżych pomidorów (można użyć pomidorów z puszki)
200 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
sól, pieprz, świeży tymianek (dwie gałązki),szczypta ostrej papryki
W garnku rozpuścić masło i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Mięso kroimy w drobną kostkę, pozostawiamy tłuszczyki (nie odkrawamy). Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso, podsmażamy z każdej strony.
Wlewamy wino i pozostawiamy do wrzenia, dodajemy dwie szklanki wody (możemy użyć bulionu).
Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory pokrojone w kostkę (bez skóry i bez pestek). Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i ostrą papryką.
Na koniec dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości (10 minut przy mrożonej fasolce, około 20 minut przy świeżej).
Smacznego!
*przepis znaleziony tutaj, nieco zmodyfikowany.
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/10/pyszny-gulasz-z-opatki-z-fasolka.html