Wykonanie
Jestem wielką fanką
fasolki szparagowej, więc jak zobaczyłam przepis na ten
pomidorowy gulasz z
fasolką szparagową, od razu musiałam go zrobić. Chociaż przepis jest prosty, smak całkowicie mnie zaskoczył. Oczywiście na plus! Musicie koniecznie spróbować :)
Potrzebujemy:2 łyżki
masła1 mała
cebula500 g
łopatki wieprzowej1/3 szklanki białego
wytrawnego wina1 łyżka
koncentratu pomidorowego700 g świeżych
pomidorów (można użyć
pomidorów z puszki)200 g
fasolki szparagowej (może być mrożona)
sól,
pieprz, świeży
tymianek (dwie gałązki),szczypta
ostrej paprykiW garnku rozpuścić
masło i zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę.
Mięso kroimy w drobną kostkę, pozostawiamy tłuszczyki (nie odkrawamy). Do zeszklonej
cebuli dodajemy
mięso, podsmażamy z każdej strony.Wlewamy
wino i pozostawiamy do wrzenia, dodajemy dwie szklanki
wody (możemy użyć
bulionu).Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy
koncentrat pomidorowy oraz
pomidory pokrojone w kostkę (bez skóry i bez pestek). Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
tymiankiem i
ostrą papryką.Na koniec dodajemy
fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości (10 minut przy mrożonej
fasolce, około 20 minut przy świeżej).Smacznego!
*przepis znaleziony tutaj, nieco zmodyfikowany.