ßßß Cookit - przepis na Brukselka z wieprzowiną

Brukselka z wieprzowiną

nazwa

Wykonanie

wtorek, 8 Luty 2011, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Macie już pomysł na dzisiejszy obiad? Może gulasz?
Składniki:
800 g łopatki wieprzowej
600 g brukselki
2 cebule
3-4 pomidory lub koncentrat pomidorowy
szklanka rosołu
łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Mięso kroimy w kostkę, cebulę w plastry. W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy mięso z cebulą. Dolewamy rosół. Dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
Brukselkę myjemy. Dodajemy do mięsa i dusimy jeszcze przez około 20 minut. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz łyżeczkę tymianku.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na przykład z ryżem. Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/wieprzowina/brukselka-z-wieprzowina