Wykonanie
Pyszny, soczysty
kurczak z chrupiącą skórką. Bajeczny wręcz. Ze świeżym (no dobra, lekko podsuszonym, muszę kupić nowy)
tymiankiem i
ostrą papryką....Wróciłam wczoraj z pracy i postanowiłam szybko zrobić obiad. Wszystkie palniki poszły w ruch, a nawet przydałyby się jeszcze ze dwa dodatkowe.
Kurczak na patelnię, zupa w garnku,
makaron do zupy,
ziemniaki,
buraczki, zasmażka do
buraczków...wszystko szybko żeby tylko zdążyć, bo za dwie godziny trzeba jechać po malucha do przedszkola.
Kurczak podpieczony, zupa w połowie gotowania i wtedy stało się...zabrakło gazu.Wiedziałam, że ten moment nastąpi, że nie uniknę najgorszego, ale akurat w takiej chwili...Wstawiłam więc
kurczaka do piekarnika na 40 minut, a gdy się upiekł pojechałam do przedszkola po dziecko.Po powrocie zostało już tylko jedno udko.Dobrze, że zrobiłam zdjęcie (przed pieczeniem, podsmażony, po upieczeniu niestety nie mam), mam dowód, że udka były wcześniej dwa.I M. zachwycony jaki mi pyszny
kurczak wyszedł.I
młody, że on też chce
kurczaka (a przecież po obiedzie był).I tyle z mojego obiadu zostało.. Przecież nie
będę wyrodną
matką, podzielę się z dzieckiem..Do takiego pysznego
kurczaka potrzebujemy:2 udka kurze (proponuję zrobić więcej, na wypadek jakiś głodnych dzieci w domu)1 łyżka
mąki1 łyżka
bułki tartejsól,
pieprz świeżo zmielony
ostra paprykaświeży
tymianektłuszcz do smażenia
kurczakówUdka solimy,
pieprzymy, doprawiamy
papryką ostrą i
tymiankiem. Z dwóch stron posypujemy
mąką i
bułką tartą. Lekko przyklepujemy. Na rozgrzanej patelni smażymy
kurczaki z dwóch stron, tak żeby miało chrupiącą skórkę.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni,
kurczaki wstawiamy na 40 minut w przykrytym naczyniu żaroodpornym.Smacznego:)* zapomniałam napisać Wam, że dodałam swojego bloga do konkursu na Bloga Roku 2014. ..wiem wiem, do bloga roku dużo mu brakuje, ale wiecie co? Ja go lubię <3 Mam nadzieję, że Wy też :*