Wykonanie
Uwielbiam domowy karmel, jego smak jest taki...idealny! M. stwierdził, że smakuje jak ten w snickersie, jak dla mnie ma posmak
cukierków Werther's Original, które wyjątkowo kojarzą mi się z dzieciństwem. Wykonanie domowego karmelu nie zajmuje zbyt wiele czasu, potrzeba jedynie odrobiny wyczucia (żeby go nie przypalić)...chociaż mam dla Was naprawdę prosty przepis, jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi:)
Potrzebujemy:4 łyżki
białego cukru8 łyżek
śmietany kremówki (30%)1/4 szklanki
wody1 łyżkę
masłaewentualnie
sólCukier wsypujemy do garnuszka i równomiernie rozprowadzamy. Gotujemy na średnim (w porywach do małego) ogniu, nie mieszamy. Gotujemy aż
cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Jeśli za mocno zbrązowieje - będzie gorzki (przypali się). Gdy
cukier jest rozpuszczony i brązowy, wlewamy
wodę. UWAGA! Będzie pryskać, ale tylko przez moment. Szybko mieszamy aż cały
cukier rozpuści się w wodzie, gotujemy przez 1 minutę, następnie wlewamy
śmietankę i gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie dodajemy
masło i ewentualnie
sól. Całość chwilkę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Przekładamy do miseczki lub innego naczynia, które przeznaczyliśmy na nasz karmel. Schładzamy w lodówce (zgęstnieje). Smacznego!*przepis znaleziony na Kwestii Smaku