ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam domowy karmel, jego smak jest taki...idealny! M. stwierdził, że smakuje jak ten w snickersie, jak dla mnie ma posmak cukierków Werther's Original, które wyjątkowo kojarzą mi się z dzieciństwem. Wykonanie domowego karmelu nie zajmuje zbyt wiele czasu, potrzeba jedynie odrobiny wyczucia (żeby go nie przypalić)...chociaż mam dla Was naprawdę prosty przepis, jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi:)
Potrzebujemy:
4 łyżki białego cukru
8 łyżek śmietany kremówki (30%)
1/4 szklanki wody
1 łyżkę masła
ewentualnie sól
Cukier wsypujemy do garnuszka i równomiernie rozprowadzamy. Gotujemy na średnim (w porywach do małego) ogniu, nie mieszamy. Gotujemy aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Jeśli za mocno zbrązowieje - będzie gorzki (przypali się). Gdy cukier jest rozpuszczony i brązowy, wlewamy wodę. UWAGA! Będzie pryskać, ale tylko przez moment. Szybko mieszamy aż cały cukier rozpuści się w wodzie, gotujemy przez 1 minutę, następnie wlewamy śmietankę i gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie dodajemy masło i ewentualnie sól. Całość chwilkę gotujemy i zdejmujemy z ognia. Przekładamy do miseczki lub innego naczynia, które przeznaczyliśmy na nasz karmel. Schładzamy w lodówce (zgęstnieje). Smacznego!
*przepis znaleziony na Kwestii Smaku
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/03/domowy-karmel.html