Wykonanie
Gęsty,
maślany słonawy. Do
lodów, deserów, gofrów, naleśników i... jedzenia łyżeczką :)Na poniedziałkową chandrę jak znalazł :)
Składniki:4 łyżki
białego cukru60ml
wody6 łyżek
śmietany kremówki2 łyżki
masłaokoło 1/3 łyżeczki
soliSposób przygotowania:Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać
cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać
wodę i bardzo energicznie wymieszać aż
cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać
śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 4-6 minut w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać. Jako ostatnie dodać
masło oraz
sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze prze minutkę. Przelać do dzbanuszka.