ßßß Cookit - przepis na Sos karmelowy z solą

Sos karmelowy z solą

nazwa

Wykonanie

Gęsty, maślany słonawy. Do lodów, deserów, gofrów, naleśników i... jedzenia łyżeczką :)
Na poniedziałkową chandrę jak znalazł :)
Składniki:
4 łyżki białego cukru
60ml wody
6 łyżek śmietany kremówki
2 łyżki masła
około 1/3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do rondelka o grubym dnie (koniecznie!) wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na średnim ogniu aż zbrązowieje. Następnie wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 4-6 minut w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać. Jako ostatnie dodać masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników i podgrzewać jeszcze prze minutkę. Przelać do dzbanuszka.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/03/sos-karmelowy-z-sola.html