Wykonanie
Składniki4 porcje:4 łyżki
białego cukru1/4 szklanki
wody8 łyżek
śmietany 30% lub 36%2 łyżki
masłaokoło 1/3 łyżeczki
soli morskiej gruboziarnistej, zmielonej w młynkuOpcjonalnie:do wersji sosu z
masłem orzechowym - 2 łyżki
masła orzechowego kremowegoPrzygotowanieDo rondelka wsypać
cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania do czasu aż
cukier się rozpuści i zacznie brązowieć.Gdy osiągnie brązowy kolor, wlać
wodę (uwaga, będzie pryskać!) i energicznie wymieszać aż
cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać
śmietankę.Gotować przez około 4-5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie dodać
masło oraz
sól i ewentualnie
masło orzechowe, wymieszać do połączenia się składników.Odstawić z ognia i przelać do miseczki lub garnuszka na sos.