ßßß Cookit - przepis na Solony karmel

Solony karmel

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje:
4 łyżki białego cukru
1/4 szklanki wody
8 łyżek śmietany 30% lub 36%
2 łyżki masła
około 1/3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej, zmielonej w młynku
Opcjonalnie:
do wersji sosu z masłem orzechowym - 2 łyżki masła orzechowego kremowego
Przygotowanie
Do rondelka wsypać cukier, rozprowadzić go po całym dnie cienką warstwą. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania do czasu aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć.
Gdy osiągnie brązowy kolor, wlać wodę (uwaga, będzie pryskać!) i energicznie wymieszać aż cukier się rozpuści. Gotować przez minutę, następnie wlać śmietankę.
Gotować przez około 4-5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie dodać masło oraz sól i ewentualnie masło orzechowe, wymieszać do połączenia się składników.
Odstawić z ognia i przelać do miseczki lub garnuszka na sos.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/solony_karmel/przepis.html