Wykonanie
Rozpoczyna się sezon na comfort foods, czyli dania na poprawę humoru :) Macie dania, które potrafią wynagrodzić nawet najcięższy dzień? U mnie kiedyś były to naleśniki, a teraz chyba nie mam takiego ulubionego dania. Albo wiem - na poprawę humoru mam ochotę na crumble - pieczone
owoce z kruszonką, no dobrze, dużą ilością kruszonki. Do tego wyśmienicie pasuje solony karmel :) Zakochałam się w nim od pierwszego spróbowania. Doskonale pasuje nie tylko do
owoców, ale także jako polewa do ciasta, naleśników, czy gofrów. W porannej owsiance też dobrze smakuje :)
250ml
śmietany 30%100g
masłapół łyżeczki
soli morskiej170g
cukru trzcinowego30ml
wody2 łyżki
mioduDo rondelka wlej
śmietanę, dodaj
sól i
masło. Całość zagotuj i odstawi na chwilę do przestygnięcia. Do drugiego garnka wlej
wodę, dodaj
cukier i
miód. Całość gotuj na wolnym ogniu, tak aby wszystko się rozpuściło - nie mieszaj! Gdy karmel będzie już miał złoty kolor, wlej do niego
śmietanę z
masłem i
solą. Gotuj na średnim ogniu ok 20 minut. ( do czasu aż zgęstnieje). Gotowy karmel przelej do słoiczka. Przechowuj go w lodówce.Smacznego :)