Wykonanie
Kiedyś, jeszcze w dzieciństwie, gdy braliśmy
mleko prosto od krowy zbieraliśmy z niego świeżą
śmietankę (jeżeli oczywiście udało się go trochę zachować :) ) i ubijaliśmy ją w maselnicy, robiąc najlepsze
masło jakie przyszło mi jeść. Dzisiaj już niestety mało kto ma krowę i ciężko jest dostać świeże
mleko. Na szczęście taką świeżą
śmietanę można śmiało zastąpić
śmietaną 30%, a maselnicę robotem kuchennym.Składniki:600 ml
śmietany 30%1/2 łyżeczki
solimiska z lodowatą
wodą1. Do miski wlewamy zimną, wyjętą prosto z lodówki
śmietanę i obijamy na najwyższych obrotach, dopóki się nie zważy. W międzyczasie solimy do smaku. Jeżeli ktoś chce, może dać swoje ulubione
przyprawy. Proces wytrącania
masła będzie trwał ok 15 minut.
2. Gdy już wytworzyła się
serwatka i
masło, do kolejnej miski wlewamy lodowatą
wodę i zimnymi rękoma przekładamy
masło do
wody zlepiając je w kulę. W wodzie formujemy osełkę.