Wykonanie
Chodziła dziś za mną ochota na pierogi z
truskawkami.Nigdy takowych nie robiłam.W ogóle żadnych pierogów nigdy nie robiłam.Wyszukałam łatwy przepis (z kwestii smaku) i pierogi zrobione.(Ciocia stwierdziła, że przepis jak babciny.)Przepis bardzo prosty!- 300 g
mąki pszennej- szczypta
soli- 250 ml gorącej
wody- 30 g
masła-
truskawki-
śmietanka 30%-
cukier ewentualnie1.
Mąkę przesiać do miski i dodać
sól.2.
Masło rozpuścić w gorącej wodzie i powoli dolewać do
mąki,mieszając łyżką.3. Zagnieść ciasto rękami i wyłożyć na podsypaną
mąką stolnicę.Wygniatać przez ok. 5 minut.4. Kulę ciasta włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić na ok 30 minut.5.
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w dużą kostkę.(można dodać
cukier, moje
truskawki były akurat bardzo słodkie same w sobie)6. Zagotować w dużym garnku
wodę (bez
soli).7. Ciasto wyjąć na stolnicę i ugniatać przez 1 minutę.8. Rozwałkować i szklanką wycinać kółka.9. Nakładać
truskawki i sklejać pierogi.10. Gdy
woda będzie się już dobrze gotować, wrzucać pierogi i gotować na średnim ogniu przez ok. 2,5 minuty od wypłynięcia. Wyjmować cedzakiem na talerz.11. Ubić
śmietanę.12. Podawać pierogi z ubitą
śmietaną i kawałkami
truskawek (jeśli zostały).Jeśli ktoś chce, można posypać
cukrem.
A do picia jeszcze zmiksowane
truskawki :)