ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu u mnie w pracy, między pacjentami, pani Ula opowiadała mi jakie pyszne placki z cukinii jadła kilka dni wcześniej. Powiem Wam, że jak jest się głodnym, to nie powinno się prowadzić takich rozmów...ale z drugiej strony, w takich przypadkach o jedzeniu rozmawia się najchętniej.
Pani Ula miała mi dać przepis, ale poszła na urlop i zupełnie wypadło nam to z głowy.
Kiedy dostałam wielką cukinię od Babci, od razu przypomniały mi się te placki. Zrobiłam je po swojemu i wyszły idealne. Nic bym w nich nie zmieniała, są po prostu pyszne.
Moje placki smażyłam na oleju ryżowym.
Potrzebujemy:
2 szklanki startych na tarce o dużych oczkach ziemniaków (obranych i umytych)
2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii (obranej, umytej i z wydrążonymi ze środka pestkami)
1 cebulę
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
2 jajka
mąkę pszenną (dodawaną "na oko", około 1-2 szklanki)
Starte ziemniaki i cukinię odstawiamy w dużej misce na około 30 minut. Po tym czasie odsączamy je z soku, który się wydzieli.
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy to do cukinii i ziemniaków. Dosypujemy szczypiorek, sól i pieprz, wbijamy obydwa jajka i całość bardzo dokładnie mieszamy.
Dodajemy mąkę, tak żeby masa nie była zbyt lejąca, ale nie może być też za bardzo zbita. Nakładamy łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażymy do momentu aż zarumienią się z obydwóch stron.
Podajemy ze śmietaną i szczypiorkiem :-)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/09/placki-z-cukinii.html