ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Wątróbka jest dosyć wdzięcznym daniem - po pierwsze jest bardzo zdrowa, po drugie - tania. Jedyny minus jest taki, że nie każdy ją lubi. Ja kiedyś zaliczałam się do tych osób, które za nią nie przepadały, z czasem jednak coś mi się pozmieniało i teraz jestem wielką fanką. Szczególnie wątróbka drobiowa jest fajna, bo można ją naprawdę szybko przygotować. U mnie w wersji klasycznej - z cebulką.
1 kg wątróbki drobiowej
3 cebule
mąka
sól
pieprz
t łuszcz do smażenia
mleko
Z wątróbki odkrawam wszelkie żyłki i niejednolite elementy. Maczam ją w mleku, obtaczam w mące, solę i pieprzę. Na patelni roztapiam tłuszcz i smażę wątróbkę z każdej strony, można ją przekłuć na środku, ale nie jest to konieczne. Wątróbkę należy smażyć około 20-30 minut, tak żeby w środku nie była surowa. Cebulę kroję w piórka i podsmażam na drugiej patelni. Gdy jest złocista, przekładam ją do wątróbki i chwilę smażę razem. U mnie podana z ziemniaczkami i mizerią, pycha:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/01/tanie-danie.html