Wykonanie
Wątróbka jest dosyć wdzięcznym daniem - po pierwsze jest bardzo zdrowa, po drugie - tania. Jedyny minus jest taki, że nie każdy ją lubi. Ja kiedyś zaliczałam się do tych osób, które za nią nie przepadały, z czasem jednak coś mi się pozmieniało i teraz jestem wielką fanką. Szczególnie
wątróbka drobiowa jest fajna, bo można ją naprawdę szybko przygotować. U mnie w wersji klasycznej - z
cebulką.
1 kg
wątróbki drobiowej3
cebulemąkasólpieprzt łuszcz do smażenia
mlekoZ
wątróbki odkrawam wszelkie żyłki i niejednolite elementy. Maczam ją w
mleku, obtaczam w
mące,
solę i
pieprzę. Na patelni roztapiam tłuszcz i smażę
wątróbkę z każdej strony, można ją przekłuć na środku, ale nie jest to konieczne.
Wątróbkę należy smażyć około 20-30 minut, tak żeby w środku nie była surowa.
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na drugiej patelni. Gdy jest złocista, przekładam ją do
wątróbki i chwilę smażę razem. U mnie podana z ziemniaczkami i mizerią, pycha:)