Wykonanie
Składniki:0,5 kg
wątróbki drobiowej0,5 l
mlekamąka do obtoczenia
sól,
pieprz do smaku3 średnie
cebuleWątróbkę oczyszczam przepłukuję w zimnej wodzie. Odsączam, następnie zalewam zimnym
mlekiem i pozostawiam na minimum 0,5 godz.
Wątróbki bieleją i pęcznieją od
mleka. Obieram
cebulę kroję w piórka i podsmażam na 3 łyżkach
oleju, na złoty kolor. Odcedzam
wątróbki, odsączam delikatnie na ręczniku papierowym. Obtaczam je w
mące i smażę w niewielkiej ilości
oleju (około 5 łyżek stołowych), na średnim lub małym ogniu, po 4-5min z każdej strony.(Uwaga!
olej lubi pryskać
spod wątróbek). Kiedy się ładnie zrumienią dodaję podpieczoną
cebulkę i przesmażam razem 2 minuty. Ściągam z ognia i wówczas przyprawiam
solą i
pieprzem. Nie powinno się solić przed smażeniem wówczas
wątróbki twardnieją.
Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i tanie przede wszystkim.Smacznego ;)