ßßß Cookit - przepis na Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej
0,5 l mleka
mąka do obtoczenia
sól, pieprz do smaku
3 średnie cebule
Wątróbkę oczyszczam przepłukuję w zimnej wodzie. Odsączam, następnie zalewam zimnym mlekiem i pozostawiam na minimum 0,5 godz. Wątróbki bieleją i pęcznieją od mleka. Obieram cebulę kroję w piórka i podsmażam na 3 łyżkach oleju, na złoty kolor. Odcedzam wątróbki, odsączam delikatnie na ręczniku papierowym. Obtaczam je w mące i smażę w niewielkiej ilości oleju (około 5 łyżek stołowych), na średnim lub małym ogniu, po 4-5min z każdej strony.(Uwaga! olej lubi pryskać spod wątróbek). Kiedy się ładnie zrumienią dodaję podpieczoną cebulkę i przesmażam razem 2 minuty. Ściągam z ognia i wówczas przyprawiam solą i pieprzem. Nie powinno się solić przed smażeniem wówczas wątróbki twardnieją.
Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i tanie przede wszystkim.
Smacznego ;)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/09/watrobka-drobiowa.html