ßßß
A i jeszcze jedno - proponuję dodać nieco barwnika zielonego do pianki - wtedy babeczki będą wyglądały jak choinki i przystroić kolorowymi kuleczkami - jak bombki. Ja następnym razem muszę tak zrobić:) Będzie idealnie na Gwiazdkę:PNa babeczki potrzebujemy (około 12 babeczek wg. przepisu, moje są nieco mniejsze niż tradycyjne więc wyszło ich więcej):2 łyżki kakao gorzkiego, 2 łyżki kakao typu Puchatek i 2 łyżki mleka1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli115 g masła, w temperaturze pokojowej1 i 1/4 szklanki cukru (dałam o połowę mniej)2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z waniliipół szklanki gęstej kwaśnej śmietany1/4 szklanki wodyMąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy ze sobą w jednej misce. Masło ucieramy mikserem na gładką masę. Po trochu dodajemy cukier i dalej miksujemy. W szklance mieszamy obydwa kakao i mleko - całość wlewamy do masy maślanej i nie przestajemy miksować. Dodajemy ekstrakt waniliowy i miksujemy, następnie śmietanę i dalej miksujemy. Dodajemy połowę mąki ze spulchniaczami, miksujemy, wlewamy wodę, miksujemy i dodajemy resztę mieszanki mąki. Miksujemy tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wykładamy papilotkami i przekładamy masę do środka (max 3 mm wolnego od góry). Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka ( Ja piekłam przez 25 minut). Studzimy na kratce.Na piankę potrzebujemy:3 duże białka1 i 3/4 szklanki cukru1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (np. z wanilii, z migdałów), można pominąć1/4 szklanki wodyBiałka, cukier i wodę łączymy ze sobą i miksujemy przez 1 minutę. W garnuszku zagotować niewielką ilość wody i ustawić nad nią miskę z białkami. Tak miksujemy nad parującą wodą przez równe 12 minut - wówczas białka podgrzeją się do temperatury 70 stopni. Wszystko ładnie zgęstnieje.Białka przekładamy do rękawa cukierniczego (u mnie była to torebka foliowa ze ściętym rogiem) i nakładamy na przestudzone babeczki.Odkładamy i robimy w tym czasie polewę czekoladową:Potrzebujemy:1/4 kostki masła3 łyżki kakao4 łyżki cukru pudru2 łyżki mlekaKakao i cukier puder przesiewamy przez sitko. W garnuszku gotujemy masło aż do rozpuszczenia, dodajemy mleko i wsypujemy mieszankę kakao z cukrem - szybko mieszamy. Chwilę gotujemy ciągle energicznie mieszając i zdejmujemy z gazu. Przelewamy do kubeczka.Babeczki maczamy energicznym ruchem w czekoladzie, chwilę czekamy aż spłynie nadmiar i odstawiamy do wystygnięcia.Podajemy gdy czekolada stwardnieje. Smacznego:)






