ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam makaron z sosem grzybowym. Kilka lat temu robiłam taki - tylko z torebki. Teraz nie muszę używać sosów z proszku i wszystko przygotowuję sama. Smakuje o niebo lepiej!
Babcia się mnie wczoraj pytała, czy codziennie gotuję. Odpowiedziałam, że tak. Ona na to "ale gotujesz na dwa dni?". No i tutaj miałam dylemat z odpowiedzią. Owszem, gotuję na dwa dni. Gotuję cały wielki garnek zupy lub największą patelnię sosu do spaghetti. Wydaje mi się, że jest tego tak dużo, że starczyłoby dla pułku. Po czym zjadam ja, mój wiecznie wygłodniały synuś i milion razy bardziej wygłodniały Mąż i co pozostaje? Nic. I jeszcze M. mówi "wiesz co..ja pójdę sobie zrobię jeszcze kanapkę".
Muszę kupić gary takie jak mają na stołówkach - jeśli chcę ugotować coś na dwa dni;)
PS. Nikt z nas nie ma nadwagi ;)
Składniki:
1 opakowanie makaronu do spaghetti
0,5 kg pieczarek
ser mozzarella
garść suszonych grzybów (najlepsze są stąd)
1 cebula
sól, pieprz
2 łyżki mąki
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Cebulę przysmażamy na patelni, gdy jest złota dodajemy pieczarki i doprawiamy do smaku. Dodajemy drobno pokrojone grzyby suszone.Całość smażymy przez około 15 minut. Zalewamy sporą ilością wody i dusimy pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie - gdy sos jest aromatyczny - zaprawiamy go wodą z mąką. Zrobi się gęstszy. Sos mieszamy na patelni z ugotowanym makaronem, dodajemy pokrojony w plasterki ser mozzarella i gotujemy do rozpuszczenia się sera. Nakładamy na talerze i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/11/grzybowe-spaghetti-z-mozzarella.html