ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Jeżeli chcemy, żeby było bardziej dietetycznie, proponuję użyć makaronu pełnoziarnistego, u mnie niestety pszenny, innego nie miałam.
Kolejna (po tarcie z kurczakiem i pieczarkami)inspiracja zaczerpnięta z bloga Pomodoro e basilico . Oczywiście przepis tylko przeczytałam, a potem zrobiłam po mojemu:) Wyszło pysznie, świeżo, aromatycznie. Jak zobaczyłam w moim ulubionym warzywniaku te małe, młode warzywka, to musiałam je kupić i przeznaczyć na obiad:) Polecam Wam ten przepis!
Potrzebujemy:
3 marchewki
2 pietruszki
1 cukinię
4 plasterki szynki (u mnie wędzona)
1 por
1 paprykę
natkę pietruszki (garść)
1 pomidor
makaron do spaghetti lub jakikolwiek inny
sól, pieprz, świeżą bazylię
Paprykę i pomidora myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, pomidora w kostkę.
Obraną marchewkę i pietruszkę w cienkie paseczki. Por w plasterki, natkę pietruszki drobno siekamy
Szynkę kroimy w drobną kosteczkę.
Na patelni podsmażamy szynkę (na odrobince tłuszczu) i po chwili dodajemy nasze pokrojone warzywa.
Solimy, pieprzymy do smaku.
Warzywa zalewamy szklanką wody i dusimy, w tym czasie przygotowujemy cukinię - obieramy ze skórki i za pomocą obieraczki tniemy na cienkie wstążeczki. Można też zwyczajnie pokroić w paski jak marchewkę. Dodajemy gdy warzywa są już al dente, dusimy kilka minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/06/spaghetti-z-warzywami-czyli-obiad-light.html