Wykonanie
Jeżeli chcemy, żeby było bardziej dietetycznie, proponuję użyć
makaronu pełnoziarnistego, u mnie niestety pszenny, innego nie miałam.Kolejna (po tarcie z
kurczakiem i
pieczarkami)inspiracja zaczerpnięta z bloga
Pomodoro e basilico . Oczywiście przepis tylko przeczytałam, a
potem zrobiłam po mojemu:) Wyszło pysznie, świeżo, aromatycznie. Jak zobaczyłam w moim ulubionym warzywniaku te małe,
młode warzywka, to musiałam je kupić i przeznaczyć na obiad:) Polecam Wam ten przepis!
Potrzebujemy:3
marchewki2
pietruszki1
cukinię4 plasterki
szynki (u mnie wędzona)1
por1
paprykęnatkę pietruszki (garść)1
pomidormakaron do spaghetti lub jakikolwiek inny
sól,
pieprz, świeżą
bazylięPaprykę i
pomidora myjemy.
Paprykę kroimy w paseczki,
pomidora w kostkę.
Obraną
marchewkę i
pietruszkę w cienkie paseczki.
Por w plasterki,
natkę pietruszki drobno siekamy
Szynkę kroimy w drobną kosteczkę.
Na patelni podsmażamy
szynkę (na odrobince tłuszczu) i po chwili dodajemy nasze pokrojone warzywa.Solimy,
pieprzymy do smaku.
Warzywa zalewamy szklanką
wody i dusimy, w tym czasie przygotowujemy
cukinię - obieramy ze skórki i za pomocą obieraczki tniemy na cienkie wstążeczki. Można też zwyczajnie pokroić w paski jak
marchewkę. Dodajemy gdy warzywa są już al dente, dusimy kilka minut.
Smacznego!