Wykonanie
Makaron ponownie w roli głównej. Tym razem takie jesienne smaki z
cukinią,
dynią,
papryką,
marchewką i
jogurtowym sosem. Pyszny, aromatyczny. Do przygotowania błyskawicznie. Pomysł na danie wpadł mi do głowy przy okazji konkursu w jakim wzięłam udział. Z pewnością jeszcze nie raz go zrobię.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 200 g
makaronu- mała
cukinia- 300 g dyni- 2
marchewki- pół
czerwonej papryki- 3 łyżki
jogurtu naturalnego gęstego-
sól,
pieprz- łyżeczka
bazylii- garść
natki pietruszki do posypaniaWykonanie:
Marchewkę obieramy i ścinamy całą w takie paski, ja mam taki nożyk do warzyw i nim robiłam paski, tak samo robimy z
dynią i
cukinią ale razem ze skórką.
Paprykę także kroimy w paski. Wrzucamy wszystko na patelnię, dodajemy
przyprawy i zalewamy szklanką
wody i dusimy pod przykryciem. W tym czasie gotujemy
makaron all dente i odcedzamy. Jak już warzywa mamy miekkie, ja lubię lekko twarde, dodajemy
jogurt i w razie potrzeby troszkę
wody, ja musiałam dodać bo moja
woda całkowicie wyparowała i dałam 100 ml
wody. Gotujemy chwilkę i wrzucamy
makaron. Mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy
natką pietruszki.Smacznego :-)