Wykonanie
Zupa nie musi być wstępem do dalszej części obiadu. Może być całym posiłkiem jeśli jest pełna różnych składników, smaków i kolorów. Naprawdę nie trzeba wiele żeby taką przygotować - ot, wystarczy przejrzeć zawartość lodówki i na pewno znajdziemy coś co można wykorzystać. A zawartością jednej miseczki pysznej zupy nasycimy się i rozgrzejemy w chłodny dzień.
czas przygotowania : ok. 30 min.składniki na 4 porcje :ok. 1 litra
wywaru z kaczych kości6 łyżek
makaronu orzo1
marchewka1 nieduża
cukinia zielonapo ok. 1/3 strąka
papryki czerwonej i żółtejkawałek
pora, ok. 8 cm1 łyżeczka
masłaok. 1/3 szk.
śmietany do zup2 czubate łyżki posiekanego
koperku1 łyżka posiekanej
natki pietruszkido smaku -
sól,
pieprz mielonysposób przygotowania : wszystkie warzywa oczyściłam -
cukinię, razem ze skórką, pokroiłam w grubą kostkę,
marchewkę i
papryki w drobniejszą a
pora w pół plasterki. Zagotowałam
wywar z
kaczki - miałam cały korpus i kości jakie pozostały mi po trybowaniu kaczej tuszy. Do gorącego
wywaru wsypałam
marchewkę i
makaron, gotowałam aż były prawie miękkie. Na patelni rozpuściłam
masło i podsmażyłam resztę pokrojonych jarzyn, przełożyłam do zupy i chwilę gotowałam razem. Ważne jest żeby nie rozgotować warzyw.
Śmietanę zahartowałam kilkoma łyżkami zupy i przelałam do całości. Doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem a na koniec dosypałam
zieleninę - już nie gotowałam.Moja rada : jeśli gotujecie zupy z
makaronem z środku to podawajcie je od razu po ugotowaniu. W odstawionej na dłużej zupie miękki
makaron dalej pęcznieje i rozkleja się a zupa staje się zbyt gęsta.