ßßß Cookit - przepis na Zupa jarzynowa z orzo

Zupa jarzynowa z orzo

nazwa

Wykonanie

Zupa nie musi być wstępem do dalszej części obiadu. Może być całym posiłkiem jeśli jest pełna różnych składników, smaków i kolorów. Naprawdę nie trzeba wiele żeby taką przygotować - ot, wystarczy przejrzeć zawartość lodówki i na pewno znajdziemy coś co można wykorzystać. A zawartością jednej miseczki pysznej zupy nasycimy się i rozgrzejemy w chłodny dzień.
czas przygotowania : ok. 30 min.
składniki na 4 porcje :
ok. 1 litra wywaru z kaczych kości
6 łyżek makaronu orzo
1 marchewka
1 nieduża cukinia zielona
po ok. 1/3 strąka papryki czerwonej i żółtej
kawałek pora, ok. 8 cm
1 łyżeczka masła
ok. 1/3 szk. śmietany do zup
2 czubate łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
do smaku - sól, pieprz mielony
sposób przygotowania : wszystkie warzywa oczyściłam - cukinię, razem ze skórką, pokroiłam w grubą kostkę, marchewkę i papryki w drobniejszą a pora w pół plasterki. Zagotowałam wywar z kaczki - miałam cały korpus i kości jakie pozostały mi po trybowaniu kaczej tuszy. Do gorącego wywaru wsypałam marchewkę i makaron, gotowałam aż były prawie miękkie. Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam resztę pokrojonych jarzyn, przełożyłam do zupy i chwilę gotowałam razem. Ważne jest żeby nie rozgotować warzyw. Śmietanę zahartowałam kilkoma łyżkami zupy i przelałam do całości. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem a na koniec dosypałam zieleninę - już nie gotowałam.
Moja rada : jeśli gotujecie zupy z makaronem z środku to podawajcie je od razu po ugotowaniu. W odstawionej na dłużej zupie miękki makaron dalej pęcznieje i rozkleja się a zupa staje się zbyt gęsta.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/03/zupa-jarzynowa-z-orzo.html