Wykonanie
Idealna zupka na tak gorące dni jakie mamy obecnie. Można ją jeśc zarówno na ciepło jak i na zimno. Czas przygotowania niezwykle szybki, także bardzo polecam wszystkim głodnym i spragnionym ,chwilki wytchnienia przy talerzyku pysznej zupki :)
Składniki dla 4 osób:3 skrzydełka ( można również użyc korpusu i 2 skrzydełek )2 duże
marchewkipół średniego
pora1
cukinia10 dag
szynki2 łyzki
masłapół pęczka
koperku1 szkl.
śmietany 22 %2
jajkasól i
pieprzSkrzydełka umyj , włóż do garnka , zalej 1,5 l
wody. Doprowadż do wrzenia, odszumuj.
Marchewki oczyśc , pokrój w plasterki. Umyj połókę
pora, pokrój go w cienkie krążki.
Cukinię umyj, obierz i pokrój w plasterki.Do
wywaru wrzuc
marchewki i krążki
pora. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.Wrzuc plasterki
cukinii. Gotuj jeszcze 10 minut , zmiksuj całośc na krem.
Szynkę pokrój w kostkę , zrumień na rozgrzanym
maśle.Dodaj do zupy.
Koperek umyj, posiekaj. Zupę połącz ze
smietaną, dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Posyp
koperkiem. Podawaj z
jajkami na twardo.Życzę smacznego :)