ßßß
SKŁADNIKI (na 4 porcje):300 g ulubionego makaronu - ja wybrałam pełnoziarniste świderki (dałam całą paczkę makaronu, czyli 500 g, ale ostatecznie było go trochę za dużo)250 g cukinii250 g marchewki250 g pora4 łyżki masła2 ząbki czosnku300 g gęstej śmietany2 jajka100 g startego ulubionego sera żółtegosól i pieprzWYKONANIE:Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, odcedzić. Cukinię i marchew obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w talarki. Na dużej patelni roztopić 2 łyżki masła. Wsypać warzywa i dusić 5 minut. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw. Jarzyny dusić jeszcze 5 minut, po czym dodać je do odcedzonego makaronu, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekanek. Śmietanę wymieszać z jajami i 50 g sera, wyłożyć na makaron, posypać resztą sera i obłożyć wiórkami pozostałego masła. Zapiekankę piec w 160 °C około 25 minut.



SMACZNEGO!