Wykonanie
Zapiekanka warzywna z
makaronem to prosta i szybka propozycja na smaczny obiad. Talerz pełen kolorów jesieni - i kto powiedział, że bez
mięsa nie da się zjeść? ;) Na marginesie - jestem mięsożerna, ale warzywami w takiej wybornej postaci nie pogardzę:) Dla mnie pychotka!
SKŁADNIKI (na 4 porcje):300 g ulubionego
makaronu - ja wybrałam pełnoziarniste świderki (dałam całą paczkę
makaronu, czyli 500 g, ale ostatecznie było go trochę za dużo)250 g
cukinii250 g
marchewki250 g
pora4 łyżki
masła2 ząbki
czosnku300 g gęstej
śmietany2
jajka100 g startego ulubionego
sera żółtegosól i
pieprzWYKONANIE:
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości
oliwy, odcedzić.
Cukinię i
marchew obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Por oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w talarki. Na dużej patelni roztopić 2 łyżki
masła. Wsypać warzywa i dusić 5 minut.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw. Jarzyny dusić jeszcze 5 minut, po czym dodać je do odcedzonego
makaronu, wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem, przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekanek.
Śmietanę wymieszać z
jajami i 50 g
sera, wyłożyć na
makaron, posypać resztą
sera i obłożyć wiórkami pozostałego
masła. Zapiekankę piec w 160 °C około 25 minut.
SMACZNEGO!