Wykonanie
Lubicie zapiekanki?Ja bardzo i gdyby mi kazać wybierać które wolę:ziemniaczane czy
makaronowe to ciężko byłoby mi wybrać.Dziś przedstawiam moją wersję lasagni.Powstała już jakiś czas temu ze składników które akurat miałam w lodówce i bardzo nam ta wersja odpowiada :)
Składniki ( na duże naczynie żaroodporne):1 opakowanie
makaronu lasagne3
marchewki2 średnie
cukinie1
por50 dkg
mięsa mielonego1
papryka300 ml
pomidorów z puszki ( zmiksować)2 łyżki
olejusól i
pieprzprzyprawa do dań włoskich15 dkg
sera żółtegoWykonanie:Przygotować farsz:
Marchew obrać.
Cukinię i
marchew zetrzeć na grubej tarce.
Pora oczyścić i pokroić w półplasterki.
Paprykę pokroić dość drobno.Na dużej patelni rozgrzać
olej.Na rozgrzanym
oleju smażymy
mięso,mieszając co jakiś czas.Gdy
mięso jest już podsmażone dodajemy warzywa i dusimy około 10 min. na wolnym ogniu, regularnie mieszając ( warzywa nie mogą być zbyt miękkie)Doprawiamy
solą,
pieprzem i
mieszanką przypraw.Dokładnie mieszamy.Na końcu dodajemy 3/4 zmiksowanych
pomidorów ,dokładnie mieszamy i przesmażamy jeszcze 2-3 minuty.
Makaron lasagne podgotowujemy około2-3 min.w wodzie z
solą i odrobiną
oleju ( wrzucamy po 4 listki i mieszamy co jakiś czas)Ja gotuję
makaron porcjami,przekładam farszem i znów następna porcja w trakcie przekładania żeby
makaron nie posklejał mi się.Naczynie żaroodporne smarujemy połową pozostałych
pomidorów ( gdy są zbyt gęste dodajemy odrobinę
wody) i układamy placki
makaronu jeden obok drugiego a następnie 2-3 duże łyżki farszu,rozsmarowujemy dokładnie na całości i znów warstwa
makaronu,powtarzamy czynność do wyczerpania się farszu i
makaronu.Ostatnią warstwą ma być
makaron który smarujemy pozostałymi
pomidorami,posypujemy
mieszanką przypraw do kuchni włoskiej i posypujemy
utartym serem żółtym.Naczynie przykrywamy i zapiekamy 25-30 min w 190°C.Można podawać z
bagietką.Smacznego:)