ßßß Cookit - przepis na " Lasagne po mojemu "

" Lasagne po mojemu "

nazwa

Wykonanie

Lubicie zapiekanki?Ja bardzo i gdyby mi kazać wybierać które wolę:ziemniaczane czy makaronowe to ciężko byłoby mi wybrać.
Dziś przedstawiam moją wersję lasagni.Powstała już jakiś czas temu ze składników które akurat miałam w lodówce i bardzo nam ta wersja odpowiada :)
Składniki ( na duże naczynie żaroodporne):
1 opakowanie makaronu lasagne
3 marchewki
2 średnie cukinie
1 por
50 dkg mięsa mielonego
1 papryka
300 ml pomidorów z puszki ( zmiksować)
2 łyżki oleju
sól i pieprz
przyprawa do dań włoskich
15 dkg sera żółtego
Wykonanie:
Przygotować farsz:
Marchew obrać.Cukinię i marchew zetrzeć na grubej tarce.Pora oczyścić i pokroić w półplasterki.Paprykę pokroić dość drobno.
Na dużej patelni rozgrzać olej.
Na rozgrzanym oleju smażymy mięso,mieszając co jakiś czas.
Gdy mięso jest już podsmażone dodajemy warzywa i dusimy około 10 min. na wolnym ogniu, regularnie mieszając ( warzywa nie mogą być zbyt miękkie)
Doprawiamy solą,pieprzem i mieszanką przypraw.Dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy 3/4 zmiksowanych pomidorów ,dokładnie mieszamy i przesmażamy jeszcze 2-3 minuty.
Makaron lasagne podgotowujemy około2-3 min.w wodzie z solą i odrobiną oleju ( wrzucamy po 4 listki i mieszamy co jakiś czas)Ja gotuję makaron porcjami,przekładam farszem i znów następna porcja w trakcie przekładania żeby makaron nie posklejał mi się.
Naczynie żaroodporne smarujemy połową pozostałych pomidorów ( gdy są zbyt gęste dodajemy odrobinę wody) i układamy placki makaronu jeden obok drugiego a następnie 2-3 duże łyżki farszu,rozsmarowujemy dokładnie na całości i znów warstwa makaronu,powtarzamy czynność do wyczerpania się farszu i makaronu.
Ostatnią warstwą ma być makaron który smarujemy pozostałymi pomidorami,posypujemy mieszanką przypraw do kuchni włoskiej i posypujemy utartym serem żółtym.Naczynie przykrywamy i zapiekamy 25-30 min w 190°C.
Można podawać z bagietką.
Smacznego:)
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2013/12/Lasagne-po-mojemu.html