Wykonanie
Bardzo lubię ten sos, jako zamiennik klasycznego
sosu do spaghetti (moje ulubione jest z przepisu Gordona Ramsaya, dostępne na blogu: PRZEPIS). Niedługo zacznie się sezon na
cukinię, z którego warto skorzystać. W takim
sosie jest więcej warzyw niż w klasycznym do spaghetti, co a pewno wyjdzie nam na zdrowie.
400g
makaronu szpinakowego500g
mięsa mielonego2
cebule4
marchewki3 średniej wielkości
cukinie2 puszki krojonych
pomidorów2 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz,
ostra paprykaolejser żółty do posypania1.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy
mięso mielone, które obsypujemy
solą,
pieprzem i
papryką. Smażymy do zarumienienia.2.
Marchew i
cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy na patelnię, smażymy do odparowania
wody.3. Dodajemy
pomidory w puszce, koncentrat. Przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze 15-20 minut.4.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, sos podajemy z
makaronem, posypujemy startym
żółtym serem.