czwartek, 31 Marzec 2011, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Prosty i sprawdzony przepis na cukinię faszerowaną mięsem. Można go modyfikować za każdym razem dodając inne składniki takie jak pieczarki, czosnek, posiekaną natkę pietruszki, pomidory…Składniki:2 cukinie40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego1 czerwona cebula2 łyżki koncentratu pomidorowegoodrobina ostrej paprykisól, pieprz do smakugarść startego żółtego sera2 łyżki olejuNa patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż się delikatnie zezłoci. Dodajemy mielone mięso. Smażymy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy koncentrat i przyprawy.Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążamy miękką część miąższu i dodajemy do mięsa. Przesmażamy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia.Na każdą połówkę cukinii nakładamy porcję mięsa i układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy startym na małych oczkach tarki żółtym serem.Smacznego