ßßß Cookit - przepis na Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

nazwa

Wykonanie

czwartek, 31 Marzec 2011, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »
Prosty i sprawdzony przepis na cukinię faszerowaną mięsem. Można go modyfikować za każdym razem dodając inne składniki takie jak pieczarki, czosnek, posiekaną natkę pietruszki, pomidory
Składniki:
2 cukinie
40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 czerwona cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
odrobina ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
garść startego żółtego sera
2 łyżki oleju
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż się delikatnie zezłoci. Dodajemy mielone mięso. Smażymy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy koncentrat i przyprawy.
Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na połówki. Łyżką wydrążamy miękką część miąższu i dodajemy do mięsa. Przesmażamy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia.
Na każdą połówkę cukinii nakładamy porcję mięsa i układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy startym na małych oczkach tarki żółtym serem.
Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/warzywa-faszerowane/faszerowana-cukinia