Wykonanie
Sobotnie popołudnie to zazwyczaj dobry moment na szukanie pomysłu na niedzielny obiad dlatego dziś wstawiam propozycję w sam raz na niedzielny obiad bo wiadomo tradycyjnie z
kurczakiem :DWięc wstawiam przepis i zmykam na kilka dni na zasłużone wakacje :)
Kurczak z
ryżem2 szklanki
ryżuszklanka
bulionu4
udka z kurczaka2
marchewki0,5
cukinii20 dag
pieczarek0,5
papryki2
cebule1
pomidorkilka listków świeżej
bazyliinatka z
pietruszkisól,
pieprz,
papryka w proszku,
przyprawa do kurczaka.
Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć
przyprawami wymieszanymi z
oliwą i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Ryż wsypać do naczynia żaroodpornego i zalać
bulionem (ja użyłam rosołu, który został mi z poprzedniego dnia.)
Marchewkę zetrzeć tartce,
cukinię,
paprykę i
pomidora pokroić w kostkę.
Pieczarki i
cebulę w plastry.
Wszystkie warzywa wymieszać z
ryżem w naczyniu żaroodpornym, dodać posiekaną
bazylię i
pietruszkę.Na górę ułożyć
udka z kurczaka.Piec ok 1 , 5 godziny w temperaturze 200 stopni.