Wykonanie
Ponieważ w wielu przepisach, szczególnie różnych słodkości, potrzebny jest ekstrakt
waniliowy - postanowiłam sama go zrobić. Taki domowej roboty niczym nie różni się od "kupnego", a do wykonania go potrzebujemy tylko
laski wanilii i
alkohol. Najlepiej
wódkę albo
rum. Spróbowałam z obydwoma. Mój ekstrakt ma niecały tydzień, więc jeszcze czeka go leżakowanie zanim dojrzeje, ale już dzisiaj podaję przepis.
Składniki:3 strąki
wanilii1 szklanka
wódki lub
rumuszklany słoiczek, butelka (z zakrętką)Strąki
wanilii przeciąć wzdłuż na pół, ale końce pozostawić złączone, nie wyskrobywać ziarenek
wanilii. Wsadzić do słoiczka lub butelki (można strąki przeciąć na pół, gdyby nie chciały się zmieścić w naczyniu). Nalać
wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć butelkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co jakiś czas energicznie wstrząsając.Ekstrakt gotowy jest dopiero po dwóch miesiącach, chociaż po tygodniu jego barwa zaczyna się zmieniać na ciemniejszą.Można przechowywać przez lata. Jeśli połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę
alkoholem i trochę poczekać, do wzmocnienia aromatu.Jeżeli wykorzystujecie do czegoś ziarenka z
lasek wanilii, a zostaną Wam same laski - warto dołożyć je do ekstraktu, wzmocnią jego aromat.Gotowe!:)