Wykonanie
Niedawno natrafiłam w internecie na informację, że
wanilia jest drugą, po
szafranie, najdroższą
przyprawą na świecie.Oczywiście, już wcześniej wiedziałam, że do najtańszych nie należy, ale przyznaję, że ta informacja odrobinę mnie zaskoczyła.Na szczęście nie musimy sięgać do kieszeni zbyt głęboko, ponieważ ekstrakt
waniliowy można w bardzo prosty sposób przygotować w domu.
Do jego wykonania potrzebujemy:kilka
lasek wanilii (im więcej, tym lepiej)
wódkę (może być
rum, ale wówczas ekstrakt będzie słodszy)butelkę (najlepiej ciemną)----------------------------------------------------------------------------------------------
Laski wanilii kroimy wzdłuż, pozostawiając końcówki złączone. Ziarenek nie wyskrobujemy!Do butelki wlewamy ok.400ml
wódki i wrzucamy przekrojoną
wanilię.Odstawiamy w zaciemnione, chłodne miejsce na minimum 6-8 tygodni, co jakiś czas energicznie potrząsając. Po tym czasie ekstrakt jest gotowy do spożycia.Plusem domowego ekstraktu
waniliowego jest to, że jeśli zużyjemy jego część, zawsze możemy uzupełnić
alkohol i ponownie poczekać, aż aromat ulegnie wzmocnieniu.PS. Ekstrakt można przechowywać przez lata! :-)