Wykonanie
Często pytacie o ekstrakt z
wanilii. Pomyślałam więc: dlaczego nie spróbować go zrobić w domu? To bardziej niż proste. Wychodzi taniej niż kupno gotowego, a sam aromat jest nieprzeciętny i najwyższej jakości.Produkcja ekstraktu polega na ekstrakcji ziaren
wanilii w
alkoholu (nawet przez kilka miesięcy), a tym samym uzyskaniu przejrzystego, ciemnego płynu o bogatym aromacie. Jeśli dużo pieczecie, na pewno się Wam przyda. Ekstrakt najczęściej stosuje się do aromatyzowania ciast i deserów, a także do wyrafinowanych dań z białego delikatnego
mięsa. Polecam!Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! :-)Składniki:3 soczyste, duże strąki
wanilii1 szklanka
wódki (
brandy lub
rumu, z tym ostatnim smak będzie słodszy)szklana buteleczka lub karafka z zamknięciemStrąki
wanilii przeciąć wzdłuż na pół (nie wyskrobywać ziarenek), umieścić w buteleczce. Nalać
wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć buteleczkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co pewien czas energicznie wstrząsając.Już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesiącach osiągnie pełny aromat i wtedy jest gotowy do użycia. Można przechowywać przez lata. Dojrzały ekstrakt z
wanilii ma kolor mocnej
herbaty.Jeśli połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę
alkoholem i odłożyć do ponownego wzmocnienia aromatu. Warto co pewien czas 'dorzucać' do naszego ekstraktu
laski wanilii, nawet te puste (które pozostaną po wykorzystaniu ziarenek do deserów), by wzmocnić aromat ekstraktu.Im więcej
lasek wanilii, tym aromat mocniejszy a kolor ciemniejszy!Polecam, bo warto :-).