Wykonanie
Dzisiaj przepis na kolejny domowy dodatek do ciast - tych świątecznych i nie tylko. Poza ekstraktami cytrusowymi bardzo przydaje się też ekstrakt
waniliowy. Jest bez
cukru więc nie dosłodzi nam dodatkowo ciasta czy innej potrawy tak jak
cukier waniliowy . Można go przechowywać bardzo długo i wtedy tylko zyskuje na aromacie.
czas przygotowania : 3 minuty + kilka tygodni dojrzewaniaskładniki :5-6
lasek wanilii250 ml
wódki albo
brandy, albo
rumusposób przygotowania :
laski wanilii poprzekrawałam wzdłuż na pół, ale nie zeskrobywałam ziarenek ze środka. Pokroiłam je jednak na mniejsze kawałki długości kilku centymetrów żeby w później były całkiem przykryte
alkoholem. Włożyłam
wanilię do butelki, zalałam
wódką i zamknęłam szczelnie a następnie mocno potrząsałam przez kilka chwil. I to już właściwie wszystko co trzeba zrobić.Ekstrakt
waniliowy możecie zrobić także zalewając
wanilię brandy albo
rumem - takie są jeszcze bardziej aromatyczne.