Wykonanie
Ostatnio zachęcałam Was do zrobienia domowego
cukru waniliowego . Dziś przepis na aromatyczny ekstrakt
waniliowy. Ten sklepowy jest znacznie droższy niż samodzielne zrobiony. Do jego przygotowania wystarczy jedynie
alkohol i świeże
laski wanilii. Ekstrakt to świetny dodatek do aromatyzowania mas, musów,
napojów i wszelkich słodkości. Wystarczy zaledwie odrobina, aby nadać swoim deserom odpowiedniej "mocy" :)
Składniki:200 ml
wódki (lub
rumu czy
brandy - jeśli chcecie uzyskać ekstrakt bardziej słodki)3 duże
laski wanilii (18-20 cm)butelka lub słoik z zakrętką
Laski wanilii przeciąć wzdłuż, ale nie do końca. Nie wydrążać miąższu. Włożyć do butelki. Zalać
alkoholem.
Laski wanilii powinny być całkowicie zanurzone w
alkoholu (można wcześniej przeciąć je na pół). Zatkać korkiem i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Co jakiś czas wstrząsnąć butelką.
Rady:* jeśli zostaną Wam puste strąki
wanilii możecie dodać je do ekstraktu celem wzmocnienia aromatu* kiedy zużyjecie część ekstraktu możecie ponownie dolać
alkoholu i odczekać 2 tygodnie, aż nabierze aromatu* ekstrakt najlepiej dodawać do deserów i kremów na zimno. W wysokiej temperaturze cały aromat
wanilii wyparuje wraz z
alkoholem* ekstrakt możecie przechowywać nawet kilka lat