Wykonanie
Esencja waniliowaW wielu przepisach pojawia się esencja waniliowa. Jednak w bardzo trudno dostać ją w sklepie. Znalazłam w Kuchniach Świata, ale za to cena tam trochę zniechęca. Będąc w UK zrobiłam sobie zapas tej wspaniałej esencji, który niestety się skończył. Wtedy wyszukałam kilka przepisów w
sieci, większość bardzo podobnych. Przetrawiłam w głowie i zrobiłam swoją esencje.
Składniki:2-3
laski wanilii (jak dla mnie najtaniej wyszło na allegro)1 szk.
wódki lub
rumuLaski wanilii należy przeciąć wzdłuż, ale nie do końca. Zalać
alkoholem i odstawić szczelnie zamknięte w ciemne miejsce. Powinna tak sobie ‘nasiąkać’ około 2-3 tyg. Od czasu do czasu należy poruszać słoiczkiem lub butelką by ziarenka
wanilii się wydostały i aromatyzowały nasz specyfik.Używać do wypieków i deserów. Spokojnie można uzupełniać
kurczący się zapas świeżym
alkoholem. Zamieszać, odczekać i znów używać.Esencja, esensja waniliowa,
laski wanilii, domowa esencja waniliowa,
wanilia w
alkoholu,
Cukier waniliowyBy uzyskać swój własny
cukier waniliowy, wystarczy wrzucić
laskę wanilii przekrojoną do słoiczka z
cukrem, odczekać kilka dni i już mamy pięknie pachnący naturalny
cukier waniliowy.