ßßß Cookit - przepis na Ekstrakt waniliowy (domowej roboty)

Ekstrakt waniliowy (domowej roboty)

nazwa

Składniki

Wykonanie

W Polsce do niedawna nieznany, dopiero z rozwojem mojej wiedzy kulinarnej dostrzegłam różnicę między ekstraktem z wanilii a olejkiem waniliowym. Ekstrakt z prawdziwej wanilii jest drogi, 100 ml kosztuje 28 zł, a zrobienie jego jest proste i kosztuje dużo mniej. Wystarczy kupić strąki wanilii (w internecie strąki kosztują ok. 2 zł) i wódkę. I czekać... UWAGA: Przepis "udoskonaliłam" - początkowo użyłam sześć 18 cm strąków wanilii i 0,5 litra wódki, esencja nie była jednak taka jaka być powinna (była mało aromatyczna), dokupiłam więc dziesięć strąków wanilii (12 cm) i dorzuciłam do uprzednio zrobionego "ekstraktu", ledwo upchnęłam je wszystkie w butelce... Po dwóch miesiącach otrzymałam piękny, ciemny ekstrakt, pachnący mocno wanilią.
Najczęściej stosowany jest do aromatyzowania ciast i deserów.
Składniki:
16 strąków wanilii (lub więcej - daj tyle ile się zmieści w butelce)
nieco mniej niż 0,5 litra wódki dość dobrej jakości
Wykonanie
Strąki wanilii nacinamy pośrodku (nie rozcinając jednak koncówek wanilii), wkładamy je do butelki, zalewamy alkoholem, zakręcamy butelkę. Odkładamy w ciemne miejsce.
Można też inaczej - strąki wanilii naciąć pośrodku, wyłożyć miąższ z laski, pozostałe zdrewniałe części drobno posiekać. Miąższ i pocięty strąk zalać alkoholem, zakręcić butelkę. Tak jak wyżej - odłożyć w ciemne miejsce.
Początkowo codziennie, później raz na jakiś czas potrząsamy butelką. Ekstrakt dość szybko ściemnieje, a gotowy do użycia będzie po ok. 3-5 miesiącach. Im postoi dłużej, tym lepiej.
Pierwszy ekstrakt był robiony z zaledwie 6 strąków (takie proporcje są powszechnie stosowane w przepisach znalezionych w internecie), co przedstawia zdjęcie górne po 3,5 miesiąca od zrobienia. Poniżej zdjęcie po roku, gdy ekstrakt nasycił się 10 nowo dokupionymi strąkami wanilii i gdy osiągnął prawdziwy aromat - przeistaczając się z wódki waniliowej w pachnący wanilią, ciemny ekstrakt.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/03/ekstrakt-waniliowy-domowej-roboty.html