Wykonanie
W Polsce do niedawna nieznany, dopiero z rozwojem mojej
wiedzy kulinarnej dostrzegłam różnicę
między ekstraktem z
wanilii a
olejkiem waniliowym. Ekstrakt z prawdziwej
wanilii jest
drogi, 100 ml kosztuje 28 zł, a zrobienie jego jest proste i kosztuje dużo mniej. Wystarczy kupić strąki
wanilii (w internecie strąki kosztują ok. 2 zł) i
wódkę. I czekać... UWAGA: Przepis "udoskonaliłam" - początkowo użyłam sześć 18 cm strąków
wanilii i 0,5 litra
wódki, esencja nie była jednak taka jaka być powinna (była mało aromatyczna), dokupiłam więc dziesięć strąków
wanilii (12 cm) i dorzuciłam do uprzednio zrobionego "ekstraktu", ledwo upchnęłam je wszystkie w butelce... Po dwóch miesiącach otrzymałam piękny, ciemny ekstrakt, pachnący mocno
wanilią.Najczęściej stosowany jest do aromatyzowania ciast i deserów.Składniki:16 strąków
wanilii (lub więcej - daj tyle ile się zmieści w butelce)nieco mniej niż 0,5 litra
wódki dość dobrej jakościWykonanieStrąki
wanilii nacinamy pośrodku (nie rozcinając jednak koncówek
wanilii), wkładamy je do butelki, zalewamy
alkoholem, zakręcamy butelkę. Odkładamy w ciemne miejsce.Można też inaczej - strąki
wanilii naciąć pośrodku, wyłożyć miąższ z laski, pozostałe zdrewniałe części drobno posiekać. Miąższ i pocięty strąk zalać
alkoholem, zakręcić butelkę. Tak jak wyżej - odłożyć w ciemne miejsce.Początkowo codziennie, później raz na jakiś czas potrząsamy butelką. Ekstrakt dość szybko ściemnieje, a gotowy do użycia będzie po ok. 3-5 miesiącach. Im postoi dłużej, tym lepiej.Pierwszy ekstrakt był robiony z zaledwie 6 strąków (takie proporcje są powszechnie stosowane w przepisach znalezionych w internecie), co przedstawia zdjęcie górne po 3,5 miesiąca od zrobienia. Poniżej zdjęcie po roku, gdy ekstrakt nasycił się 10 nowo dokupionymi strąkami
wanilii i gdy osiągnął prawdziwy aromat - przeistaczając się z
wódki waniliowej w pachnący
wanilią, ciemny ekstrakt.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb