Wykonanie
Ciasto francuskie można kupić w każdym większym sklepie, a jego zastosowanie jest tak szerokie, że naprawdę można zaszaleć. U mnie często powtarzającym się daniem są
parówki lub
kiełbaski w cieście francuskim.
Potrzebne składniki:
ciasto francuskieparówki lub
kiełbaskiser żółtyketchuproztrzepane
jajkoopcjonalnie
papryka,
pomidorCiasto (kupuję w plastrach) dzielę na kwadraty o
boku około 6cm. W środku smaruję
ketchupem i na to kładę plasterek
sera żółtego, następnie pół
parówki lub kawałek
kiełbaski tak, aby nieco wystawał z
ciasta francuskiego. Całość zalepiam na środku, smaruję
jajkiem i wstawiam do piekarnika na 180 stopni na około 20 minut (na papierze do pieczenia). Ciasto musi urosnąć i się zarumienić. Te, które są na zdjęciu nie były smarowane
jajkiem:) Stąd ich nieco bardziej blady kolor!Danie proste, szybkie, a mój mąż stwierdził, że takie, jakim można się naprawdę zajadać!