ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Ciasto francuskie można kupić w każdym większym sklepie, a jego zastosowanie jest tak szerokie, że naprawdę można zaszaleć. U mnie często powtarzającym się daniem są parówki lub kiełbaski w cieście francuskim.
Potrzebne składniki:
ciasto francuskie
parówki lub kiełbaski
ser żółty
ketchup
roztrzepane jajko
opcjonalnie papryka, pomidor
Ciasto (kupuję w plastrach) dzielę na kwadraty o boku około 6cm. W środku smaruję ketchupem i na to kładę plasterek sera żółtego, następnie pół parówki lub kawałek kiełbaski tak, aby nieco wystawał z ciasta francuskiego. Całość zalepiam na środku, smaruję jajkiem i wstawiam do piekarnika na 180 stopni na około 20 minut (na papierze do pieczenia). Ciasto musi urosnąć i się zarumienić. Te, które są na zdjęciu nie były smarowane jajkiem:) Stąd ich nieco bardziej blady kolor!
Danie proste, szybkie, a mój mąż stwierdził, że takie, jakim można się naprawdę zajadać!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2011/12/parowki-i-nie-tylko-w-ciescie.html