ßßß Cookit - przepis na Polish wurst - wariacja na temat hot-doga

Polish wurst - wariacja na temat hot-doga

nazwa

Wykonanie

Dziś "na tapecie" ciepła przekąska, inspirowana niemiecką kiełbaską w bułce.
Świetna zakąska do piwa, a w perspektywie zbliżającego się Euro 2012, tym bardziej godna polecenia.
Przygotowanie trwa 5 minut + podgrzanie w piekarniku ok. 10 min. Do zrealizowania w przypadku nagłego ataku głodu - np. podczas oglądania meczu w TV.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (ja użyłam gotowego - jak szybko to szybko)
4 parówki, kiełbaski - co kto lubi
4 plastry sera żółtego
ketchup
pomidor
Przygotowanie:
Rozwiń ciasto francuskie i podziel je na 4 części.
Na każdej z 4 części ułóż plaster sera i nałóż parówkę.
Zwiń ciasto razem z zawartością w rulon, dociskając brzegi, by roztopiony pod wpływem temperatury, ser nie wypłynął z ciasta.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia (ja wykorzystałam ten, w którym było zwinięte ciasto).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 5-10 minut (aż ciasto się zrumieni).
Gotowe!
Zachęcam do stworzenia swojej ulubionej kombinacji - nadzienie można urozmaicać np. suszonymi pomidorami, oliwkami, szynką, wędzonym łososiem lub inną rybą....
Jak to było powiedziane w "Dziewczynach do wzięcia" .... "jest wiele możliwości";)
Źródło:http://rybkazwanamarta.blogspot.com/2012/05/polish-wurst-wariacja-na-temat-hot-doga.html