ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Grudzień i święta kojarzą mi się z pierogami z kapustą i grzybami, zupą grzybową i wszystkim co ma w sobie grzyby. Dzisiaj chcę Wam pokazać moją wersję grzybowego dania, a dokładniej dania pieczarkowego. Jest pyszne, łatwe w wykonaniu i przepis jak najbardziej nadaje się do warunków akademickich (mieszkałam 4 lata w akademiku, wiem co mówię;)
No i oczywiście potrawa jest "tania", ale elegancka.
Farsz:
1/2 kg pieczarek ( z czego kilka pieczarek odkładamy do sosu)
około 50 gram kapusty kiszonej
1 cebula
sól i pieprz
Sos:
Kilka pieczarek
1 papryka
łyżka mąki
sól i pieprz
Ponadto: Ciasto francuskie
Farsz:
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę.
Najpierw przysmażamy cebulkę, gdy się lekko zarumieni - dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy do momentu aż wyparuje cała woda powstała w trakcie smażenia. Przesypujemy do miseczki. (Nie myjemy patelni, będzie potrzebna do sosu)
Kapustę kiszoną drobno siekamy i dodajemy do pieczarek. Mieszamy, próbujemy, doprawiamy:)
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, nakładamy farsz łyżeczką i zaklejamy. Można posmarować roztrzepanym jajkiem, aby się ładnie przypiekło. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni C, na 15-20 minut.
Sos:
Pieczarki kroimy na duże kawałki, przysmażamy na patelni. W międzyczasie kroimy w kostkę paprykę. Do pieczarek dolewamy około 1,5 szklanki wody, dodajemy paprykę i doprawiamy. Całość gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut (papryka musi być mięciutka). Na koniec zagęszczamy mąką - niecałe pół szklanki wody + łyżka mąki = wlewamy powoli do sosu, cały czas mieszając. Czekamy aż sos się zagotuje.
Farsz świetnie smakuje też w naleśnikach:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2011/12/choinki-z-kapusta-i-pieczarkami.html