ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą w 10 minut (z ciasta francuskiego ;)

Pierogi z kapustą w 10 minut (z ciasta francuskiego ;)

nazwa

Wykonanie

Nie chcę zapeszać, ale mamy 21:44 a tu końca świata ani widu, ani słychu. Wygląda na to, że w tym roku święta jednak się odbędą. Kto nie zrobił zakupów ten trąba :) Chyba, że macie w lodówce ciasto francuskie (zawsze warto mieć z 2-3 paczki) oraz kiszoną kapustę (jest zima - warto mieć 2-3 paczki). Nie muszę chyba tłumaczyć spraw tak elementarnych jak posiadanie w lodówce 2-3 paczek ciasta francuskiego i kiszonej kapusty. Jeżeli ktoś ma wątpliwości odsyłam do lekcji nr. 1 - "co to jest widelec".
Ok, zaczynamy.
Potrzeba:
paczka ciasta francuskiego
paczka kiszonej kapusty
sól
pieprz
papryka w proszku
cebula
Zaczynamy od drobnego posiekania cebulki i przesmażenia jej. Do gara wkładamy posiekaną kapuchę, którą doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czym tam jeszcze kto chce. Na dobrą sprawę kapusta kiszona jest dobra sama w sobie, ale odrobina pieprzu lub nawet większa jego ilość nie zaszkodzi - mamy zimę, a to znaczy, że trzeba jeść jak na zimę przystało - obficie, niczego sobie nie żałować, przypraw dawać bez umiaru, kapusty kiszonej żreć bez umiaru. Tak jadali nasi przodkowie (jeżeli akurat w ogóle mieli jakieś jadło). Potem do gara wrzucamy też przesmażoną cebulę i mamy tzw. farsz.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraciki wielkości mniej więcej takiej, żeby była odpowiednia. Nie ma sensu babrać się w jakieś subtelności - fajny duży pieróg to jest to. Ładujemy na to farsz i zlepiamy w trójkąciki. Ma to dość kluczowe znaczenie więc wspomnę - przed nadzianiem farsz powinien nieco przestygnąć, bo się ciasto zmemła.
Sklejone trójkąciki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do czasu tuż przed tym jak się przypalą - czyli tak mniej więcej w sam raz.
No i generalnie jak już się upiecze, to trzeba trochę poczekać, bo wszystkie rzeczy z ciasta francuskiego mają to do siebie, że niemiłosiernie parzą papę.
A tak wygląda przekrój poprzeczny:
Źródło:http://facetwquchni.blogspot.com/2012/12/pierogi-z-kapusta-w-10-minut-z-ciasta.html