ßßß
Składniki:400 g kurek5-6 średnich pieczarekśrednia cebulapół opakowania gęstej śmietany2 łyżki masłasól, pieprzkoperekSposób przyrządzania:Grzyby bardzo dokładnie oczyszczamy, żeby było łatwiej możemy je wcześniej namoczyć w wodzie. Pieczarki kroimy na ćwiartki, natomiast większe kurki możemy przekroić na pół, a małe zostawiamy w całości.Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, po czym przeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już gotowa dodajemy grzyby.Smażymy wszystko przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze przez kolejne 5 minut.Na sam koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem.Gotowy sos jest idealnym dodatkiem zarówno do makaronów, jak i do ziemniaków.Smacznego