Wykonanie
Za oknem prawdziwie wiosenna pogoda, jedynie kolor drzew przypominają, że to jesień. Ale dobrze, skoro w maju mieliśmy zimę, to w listopadzie niech będzie wiosna. Poza tym dzięki tej pięknej pogodzie dłużej możemy się cieszyć... świeżymi
grzybami. Grzechem byłoby z tego nie skorzystać.Od dawna miałam ochotę na obiad ze świeżych
kurek. Najlepszym pomysłem okazał się ten najprostszy, czyli...
kurki w sosie
śmietanowym . Niestety samych
grzybków było niewiele, dlatego postanowiłam dodać do nich kilka
pieczarek.
Składniki:400 g
kurek5-6 średnich
pieczarekśrednia
cebulapół opakowania gęstej
śmietany2 łyżki
masłasól,
pieprzkoperekSposób przyrządzania:
Grzyby bardzo dokładnie oczyszczamy, żeby było łatwiej możemy je wcześniej namoczyć w wodzie.
Pieczarki kroimy na ćwiartki, natomiast większe
kurki możemy przekroić na pół, a małe zostawiamy w całości.
Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać
masło, po czym przeszklić
cebulę. Gdy
cebula będzie już gotowa dodajemy
grzyby.Smażymy wszystko przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
śmietanę i dusimy jeszcze przez kolejne 5 minut.Na sam koniec posypujemy drobno posiekanym
koperkiem.Gotowy
sos jest idealnym dodatkiem zarówno do
makaronów, jak i do
ziemniaków.Smacznego