ßßß Cookit - przepis na Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Za oknem prawdziwie wiosenna pogoda, jedynie kolor drzew przypominają, że to jesień. Ale dobrze, skoro w maju mieliśmy zimę, to w listopadzie niech będzie wiosna. Poza tym dzięki tej pięknej pogodzie dłużej możemy się cieszyć... świeżymi grzybami. Grzechem byłoby z tego nie skorzystać.
Od dawna miałam ochotę na obiad ze świeżych kurek. Najlepszym pomysłem okazał się ten najprostszy, czyli... kurki w sosie śmietanowym . Niestety samych grzybków było niewiele, dlatego postanowiłam dodać do nich kilka pieczarek.
Składniki:
400 g kurek
5-6 średnich pieczarek
średnia cebula
pół opakowania gęstej śmietany
2 łyżki masła
sól, pieprz
koperek
Sposób przyrządzania:
Grzyby bardzo dokładnie oczyszczamy, żeby było łatwiej możemy je wcześniej namoczyć w wodzie. Pieczarki kroimy na ćwiartki, natomiast większe kurki możemy przekroić na pół, a małe zostawiamy w całości.
Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, po czym przeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już gotowa dodajemy grzyby.
Smażymy wszystko przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze przez kolejne 5 minut.
Na sam koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Gotowy sos jest idealnym dodatkiem zarówno do makaronów, jak i do ziemniaków.
Smacznego
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2013/10/kurki-kurki.html