Wykonanie
Uwielbiam, gdy w domu unosi się mieszanka zapachów
ciasta drożdżowego,
oregano i pieczonych
pomidorów. Dlatego domowa pizza dosyć często gości na naszym
stole. Ciasto zawsze się udaje, można wykorzystać je zarówno do pizzy na grubym, jak i na cienkim, a dobór reszty składników zależy już tylko i wyłącznie od Waszej fantazji :)
Składniki (na 3 średnie pizze):* na ciasto:pół kg
mąki pszennej (lub 400 g pszennej i 100 g żytniej razowej)jedno opakowanie
drożdży suszonychłyżeczka
solipół łyżeczki
cukru250 ml ciepłej (nie gorącej!)
wody2 łyżki
oleju rzepakowego* dodatki:- na sos:puszka
pomidorów2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegogarść świeżych liści
bazyliiłyżeczka
oreganopół łyżeczki
soliszczypta
pieprzupół łyżeczki
słodkiej paprykiszczypta
ostrej papryki- na wierzch:10
pieczarek pokrojonych w plasterkijedna
papryka pokrojona w kostkękula
mozzarelli pokrojona w półplasterki10 plastrów
sera gouda10 plastrów
szynki, pokrojonych w kwadracikijedna
cebula, pokrojona w kosteczkęPrzygotowanie:
Drożdże wymieszałam z
wodą,
cukrem i łyżką
mąki i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie do
mąki wymieszanej z
solą dodałam powstały zaczyn i dokładnie wyrobiłam na elastyczne ciasto. Uformowałam kulę i wysmarowałam ją
olejem. Odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (im dłużej będzie rosło, tym grubsza będzie pizza - jeśli chcecie zrobić pizzę na cienkim najpierw przygotujcie dodatki, dopiero
potem ciasto i nie odstawiajcie go do wrośnięcia).Wszystkie składniki sosu zblendowałam.Gdy ciasto wyrosło podzieliłam je na 3 części i rozwałkowałam dosyć cienko. Powstałe okrągłe blaty rozłożyłam na blaszki, wysmarowałam sosem i ułożyłam dodatki - najpierw
mozzarellę,
potem cebulę,
szynkę,
paprykę,
pieczarki i plastry
żółtego sera.Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.