ßßß Cookit - przepis na Pizza

Pizza

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam, gdy w domu unosi się mieszanka zapachów ciasta drożdżowego, oregano i pieczonych pomidorów. Dlatego domowa pizza dosyć często gości na naszym stole. Ciasto zawsze się udaje, można wykorzystać je zarówno do pizzy na grubym, jak i na cienkim, a dobór reszty składników zależy już tylko i wyłącznie od Waszej fantazji :)
Składniki (na 3 średnie pizze):
* na ciasto:
pół kg mąki pszennej (lub 400 g pszennej i 100 g żytniej razowej)
jedno opakowanie drożdży suszonych
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
2 łyżki oleju rzepakowego
* dodatki:
- na sos:
puszka pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
garść świeżych liści bazylii
łyżeczka oregano
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
- na wierzch:
10 pieczarek pokrojonych w plasterki
jedna papryka pokrojona w kostkę
kula mozzarelli pokrojona w półplasterki
10 plastrów sera gouda
10 plastrów szynki, pokrojonych w kwadraciki
jedna cebula, pokrojona w kosteczkę
Przygotowanie:
Drożdże wymieszałam z wodą, cukrem i łyżką mąki i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie do mąki wymieszanej z solą dodałam powstały zaczyn i dokładnie wyrobiłam na elastyczne ciasto. Uformowałam kulę i wysmarowałam ją olejem. Odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (im dłużej będzie rosło, tym grubsza będzie pizza - jeśli chcecie zrobić pizzę na cienkim najpierw przygotujcie dodatki, dopiero potem ciasto i nie odstawiajcie go do wrośnięcia).
Wszystkie składniki sosu zblendowałam.
Gdy ciasto wyrosło podzieliłam je na 3 części i rozwałkowałam dosyć cienko. Powstałe okrągłe blaty rozłożyłam na blaszki, wysmarowałam sosem i ułożyłam dodatki - najpierw mozzarellę, potem cebulę, szynkę, paprykę, pieczarki i plastry żółtego sera.
Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/09/pizza.html