ßßß Cookit - przepis na Tofu w sosie curry

Tofu w sosie curry

nazwa

Wykonanie

Często zarzuca się tofu, że nie ma smaku. I to prawda - przypomina raczej chłonną gąbkę. Mimo wszystko ma to swój urok. A mnie osobiście kawałek takiej gąbki w daniu bardzo odpowiada. Samo tofu, nazywane twarogiem Azji wytwarza się z mleka sojowego otrzymywanego ze zmielonych, gotowanych nasion soi. Serek zawiera sporo białka - dlatego tak często i chętnie ląduję na wegetariańskim talerzu. Porcja 100 g to zaledwie 73 kcal, niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (tych złych), zero cholesterolu, sporo wapnia i witaminy E. Tofu stosuje się zarówno w potrawach słodkich jak i słonych. Jest nieodłącznym składnikiem kuchni japońskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Alergicy powinni jednak pamiętać, że soja jest powszechnie znanym alergenem i muszą na nią uważać.
Dziś tofu w aromatycznej zalewie imbirowo-sojowej, oblane gęstym sosem curry. Przygotowywane od podstaw zajmuje chwilę, ale warto pokusić się o kupienie świeżych warzyw i oporządzić je samemu. Świetny smak gwarantowany. Użyłam gotowej żółtej pasty curry - popularnej w kuchni tajskiej. Kupicie ją w każdym większym markecie w jednorazowych saszetkach na dziale kuchni świata. Polecam. Cała gama smaków zamyka się w kwocie 3 zł. Jeśli nie macie jej po ręką polecam sporządzić zamiennik w postaci mieszanki proszkowanego curry, czosnku, kurkumy, świeżego imbiru, słodkiej papryki i odrobiny skórki cytrynowej i odrobiny cukru. Nie to samo - ale da podobny aromat. Mięsożercy zamiast tofu mogą wrzucić kurczaka. To połączenie świetnie się sprawdzi. Zatem do dzieła!
***************************************************************************
Tofu in curry sauce
Tofu is often condemned for a lack of taste. And that's true - it's more like an absorbent sponge. After all,it has its own charm. T ofu,called Asia n cottage cheese is produced of soy milk obtained from ground, cooked soybeans . Cheese contains a lot of protein - that's why it lands on a vegetarian plate so often and willingly . 100 g portion has only 73 calories,a small amount of saturated fat(the bad ones), no cholesterol, lots of calcium and vitamin E. Tofu is used in dishes both sweet and savory like . It is an integral component of Japanese cuisine, which is considered one of the healthiest in the world. Allergy sufferers should note, however,that soy is a common allergen .
Today we served tofu in aromatic ginger- soy marinade, covered with a thick curry sauce . Prepared from scratch takes a while, but it is tempting to buy fresh vegetables and prepare them yourself. Great taste guaranteed . I used ready-made yellow curry paste - popular in Thai cuisine . If you do not have it at hand I recommend a replacement in the form of powdered mixture of curry, garlic, turmeric, fresh ginger,sweet peppers and a bit of lemon zest and a little sugar. Not the same thing - but gives a bit similar flavor. So get to work !
czas przygotowania: ok. 50 minut
Czego potrzebujesz na 2 osoby?
180 g naturalnego tofu, pokrojone w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w paski
1/2 dużego pora, pokrojony w paski
1 duża marchewka, pokrojona w paski i ugotowana (nie wylewaj wody z marchewki, dodaj ją do bulionu)
1 cebula, pokrojona w paski
10 pieczarek, pokrojonych w plasterki
Marynata do tofu:
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
szczypta cukru
1/4 łyżeczki tartego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
szczypta ostrej papryki
Sos curry:
1 1/2 łyżeczki żółtej pasty curry lub jej zamiennika podanego w powyższym tekście
1 łyżka curry w proszku
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
szczypta ostrej papryki
sól
2 szklanki dowolnego bulionu
szczypta cukru do smaku
1/5 szklanki zimnej wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, wymieszane
olej/oliwa do smażenia
Co teraz?
1. Zamarynuj tofu i odstaw je na ok. 30 minut.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i pora.
3. Po ok. 7 minutach, kiedy warzywa zmiękną dodaj paprykę, pieczarki i ugotowaną marchewkę.
4. Duś warzywa, aż będą miękkie.
5. W międzyczasie smaż zamarynowane tofu na rozgrzanej oliwie. Z każdej strony powinno być rumiane.
6. Rozgrzej na osobnej patelni odrobinę tłuszczu, dodaj mieszankę pasty curry, curry w proszku, czosnku i ostrej papryki. Zesmaż wszystko, ciągle mieszając, żeby przyprawy się nie spaliły.
7. Następnie zalej całość bulionem, dodaj pozostałą marynatę z tofu, cukier i sól. Zagotuj.
8. Zmniejsz ogień i pomału wlewaj do sosu roztwór zimnej wody z mąką, ciągle mieszając. Kiedy sos osiągnie pożądaną konsystencję dodaj warzywa, tofu i podawaj z ugotowanym ryżem.
preparation time: 50 minutes
What do you need for 2 people ?
180 g of natural tofu, cubed
1 green pepper, cut into strips
1/2 large leek,sliced ​​into strips
1 large carrot,cut into strips and cooked(do not pour out water from the carrots, add it to the broth)
1 onion, cut into strips
10 mushrooms, sliced
Marinade for tofu :
1 clove of garlic
1 teaspoon soy sauce
pinch of sugar
1/4 teaspoon grated ginger
2 tablespoons lemon juice
pinch of cayenne pepper
Curry Sauce :
1 1/2 teaspoons yellow curry paste or replacement specified in the above text
1 tablespoon of curry powder
2 cloves of garlic, crushed
pinch of cayenne pepper
salt
2 cups
any broth
pinch of sugar to taste
1/5 cup of cold water + 1 tablespoon potato flour or corn flour, mixed
oil / olive oil for frying
Now what?
1. Marinate tofu and leave it for around 30 minutes.
2. Fry the onion and leek in hot oil .
3. After about 7 minutes, when the vegetables are tender add the peppers, mushrooms and cooked carrots.
4. Simmer vegetables until they are soft.
5. In the meantime,stir-fry marinated tofu in hot oil . On each side it should be browned.
6. Heat a little fat in the another pan, add the mixture of curry paste,curry powder,garlic and hot peppers . Fry everything, stirring constantly so spices are not burnt .
7. Then pour all the broth, add the remaining marinade from the tofu, sugar and salt. Boil .
8. Reduce the heat and slowly pour to the sauce a mixture of cold water and flour, stirring constantly. When the sauce reaches the desired consistency add vegetables, tofu and serve with cooked rice.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/03/tofu-w-sosie-curry.html