Wykonanie
Łatwe, warzywne
curry na niedzielę. Aromat
słodkiej papryki i
marchewki przeplata się z delikatną nutą
mleka kokosowego zaakcentowanego orientalnymi
przyprawami. Najlepiej podawać je z
ryżem,
chlebem lub noodlami. W towarzystwie świeżej
kolendry a z braku takiej -
pietruszki.
Mleko kokosowe nie niesie ze sobą żadnych znaczących wartości odżywczych - poza błonnikiem - zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych - czyli tych złych. Oczywiście jest nieodłącznym składnikiem każdego
curry, więc u mnie też nie mogło go zabraknąć. Poza tym
kokos jest łatwostrawny, więc nie zaszkodzi osobom z kłopotami żołądkowymi.*************************************************************************Sunday
curry with peppers and carrotsEasy, vegetable
curry for Sunday. The aroma of sweet peppers and carrots intertwined with a delicate hint of coconut milk emphasize d by oriental spices. Best to
serve it with rice,bread or noodles . Accompanied by fresh coriander or due to lack of such - parsley.Coconut milk does not
pose any significant nutritional value - beyond the fiber - it contains a lot of saturated fat - the bad ones. Of course it is an inherent component of any
curry, so for mind I could not
miss it also. Besides,coconut is easily digestible, so it's not going to harm people with stomach problems.
czas przygotowania: ok 45 min.Czego potrzebujesz?1 duża
marchewka, obrana i pokrojona w paski1
czerwona papryka, pokrojona w paski1
zielona papryka spiczasta, pokrojona w paski1 mała
pietruszka1 duża
cebula, pokrojona w piórka1 puszka
mleczka kokosowego300 ml
wodypęczek
kolendry lub
natki pietruszki, poszatkowany
oliwaMix przypraw:3 ząbki
czosnku, zmiażdżony1 cm kawałek świeżego
imbiru, starty3 łyżki
curry1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
ostrej paprykisól do smakuCo teraz?1. Na rozgrzanej
oliwie podsmaż
cebulę. Kiedy się zezłoci dodaj jeszcze odrobiny
oliwy i wmieszaj
przyprawy. Powinny dokładnie pokryć warzywo. Smaż ok. 1 min.2. Zalej
cebulę wodą, dodaj
marchewkę i
pietruszkę. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu3. Po 20-25 minutach, dodaj
papryki i
mleko kokosowe. Gotuj bez przykrycia na dużym ogniu, aż
curry lekko zgęstnieje a
papryka zmięknie - ok. 15-20 min.4. Dodaj świeżą
pietruszką lub
kolendrę, wymieszaj i podawaj.Sunday
curry with peppers and carrotspreparation
time: about 45 minutes .What do you need ?1 large carrot,peeled and cut into strips1 red bell pepper,cut into strip1 green pepper, cut into strips1 small parsley1 large onion, cut into pen1 can of coconut milk300 ml of watera bunch of cilantro or parsley,choppedoilSpice mix :3 cloves of garlic, crushed1 cm piece of fresh ginger, grated3 tablespoons
curry1/2 teaspoon cinnamon1/2 teaspoon
cayenne peppersalt to tasteNow what?1. F ry the onions on
olive oil. When it's golden add a little
olive oil and stir in spices. Should thoroughly cover the vegetables . Stir-fry about 1 minute .2.
Pour water over the onion, add the carrots and parsnips . Cook covered over medium heat3. After 20-25 minutes, add the peppers and coconut milk . Cook uncovered over high heat until
curry gets slightly thicken and pepper is tender - about 15-20 minutes .4. Add fresh parsley or coriander, stir and
serve.