ßßß
Łatwe, warzywne curry na niedzielę. Aromat słodkiej papryki i marchewki przeplata się z delikatną nutą mleka kokosowego zaakcentowanego orientalnymi przyprawami. Najlepiej podawać je z ryżem, chlebem lub noodlami. W towarzystwie świeżej kolendry a z braku takiej - pietruszki.Mleko kokosowe nie niesie ze sobą żadnych znaczących wartości odżywczych - poza błonnikiem - zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych - czyli tych złych. Oczywiście jest nieodłącznym składnikiem każdego curry, więc u mnie też nie mogło go zabraknąć. Poza tym kokos jest łatwostrawny, więc nie zaszkodzi osobom z kłopotami żołądkowymi.*************************************************************************Sunday curry with peppers and carrotsEasy, vegetable curry for Sunday. The aroma of sweet peppers and carrots intertwined with a delicate hint of coconut milk emphasize d by oriental spices. Best to serve it with rice,bread or noodles . Accompanied by fresh coriander or due to lack of such - parsley.Coconut milk does not pose any significant nutritional value - beyond the fiber - it contains a lot of saturated fat - the bad ones. Of course it is an inherent component of any curry, so for mind I could not miss it also. Besides,coconut is easily digestible, so it's not going to harm people with stomach problems.
czas przygotowania: ok 45 min.Czego potrzebujesz?1 duża marchewka, obrana i pokrojona w paski1 czerwona papryka, pokrojona w paski1 zielona papryka spiczasta, pokrojona w paski1 mała pietruszka1 duża cebula, pokrojona w piórka1 puszka mleczka kokosowego300 ml wodypęczek kolendry lub natki pietruszki, poszatkowanyoliwaMix przypraw:3 ząbki czosnku, zmiażdżony1 cm kawałek świeżego imbiru, starty3 łyżki curry1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki ostrej paprykisól do smakuCo teraz?1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę. Kiedy się zezłoci dodaj jeszcze odrobiny oliwy i wmieszaj przyprawy. Powinny dokładnie pokryć warzywo. Smaż ok. 1 min.2. Zalej cebulę wodą, dodaj marchewkę i pietruszkę. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu3. Po 20-25 minutach, dodaj papryki i mleko kokosowe. Gotuj bez przykrycia na dużym ogniu, aż curry lekko zgęstnieje a papryka zmięknie - ok. 15-20 min.4. Dodaj świeżą pietruszką lub kolendrę, wymieszaj i podawaj.Sunday curry with peppers and carrotspreparation time: about 45 minutes .What do you need ?1 large carrot,peeled and cut into strips1 red bell pepper,cut into strip1 green pepper, cut into strips1 small parsley1 large onion, cut into pen1 can of coconut milk300 ml of watera bunch of cilantro or parsley,choppedoilSpice mix :3 cloves of garlic, crushed1 cm piece of fresh ginger, grated3 tablespoons curry1/2 teaspoon cinnamon1/2 teaspoon cayenne peppersalt to tasteNow what?1. F ry the onions on olive oil. When it's golden add a little olive oil and stir in spices. Should thoroughly cover the vegetables . Stir-fry about 1 minute .2. Pour water over the onion, add the carrots and parsnips . Cook covered over medium heat3. After 20-25 minutes, add the peppers and coconut milk . Cook uncovered over high heat until curry gets slightly thicken and pepper is tender - about 15-20 minutes .4. Add fresh parsley or coriander, stir and serve.