ßßß
Składniki:1 szkl soczewicy brązowej1 szkl mleka kokosowego domowego3 łyżki przecieru pomidorowegoduża cebulamarchewkapietruszkakawałek selerapapryka czerwonapo łyżeczce - słodkiej papryki,ostrej papryki curry i kolendrysok z limonkiłyżeczka startego świeżego imbiru3 żąbki czosnkuszczypta cynamonu3 łyżki oliwyPrzygotowanie:Soczewicę płuczę i zalewam zimna wodą - odstawiam na 30 minut.Cebulę kroje w drobną kostkę i podsmażam na oliwie wraz ze wszystkimi ziołami i startym imbirem.Po około trzech minutach dodaję starte warzywa i pokrojoną w drobną kostkę paprykę - podsmażam jeszcze około 3 minut, na końcu dodając posiekany czosnek. Następnie zalewam podsmażone warzywa 1 litrem wody i dodaję połowę mleka kokosowego. Odlewam soczewicę dodaje do wody z warzywami i gotuję około 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie dodaję resztę mleka kokosowego, sok z limonki, szczyptę cynamonu i przecier pomidorowy - mieszam. Gotuję jeszcze 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.