ßßß Cookit - przepis na Dekadencki mus jaglankowy - bez tłuszczu, bez nabiału, bez wyrzutów sumienia!

Dekadencki mus jaglankowy - bez tłuszczu, bez nabiału, bez wyrzutów sumienia!

nazwa

Wykonanie

Szalejemy ze smakami zastanawiając się jak sprawić, żeby to, co zdrowe i lekkie było zarazem rozpustne i nieziemsko pyszne. Trafiliśmy! Ostatnio testowaliśmy połączenie jaglanki z kakao i wiórkami kokosowymi, a dzisiaj czekoladowo-orzechowy mus z kaszy jaglanej, przekładany tysiącem smaków. Świeżo przygotowany ma - o dziwo! - konsystencję i posmak tradycyjnego kremu do tortów. Jest nawet podobnie lekko mdły, dlatego, żeby przełamać tą monotonię utkaliśmy pełną symfonię przetykając go akordami banana, soczystej pomarańczy i słodkich daktyli. My od razu go pokochaliśmy i na pewno jeszcze nie raz wrócimy do tego przepisu, przekonując się w ilu wariacjach smakowych się sprawdzi.
Mus najlepiej spożywać zaraz po ostygnięciu - mamy wtedy pewność, że zachowa swoją pyszną konsystencję.
Jaglanka to druga najzdrowsza - po gryczanej - dobrze nam znana kasza. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, a dzięki sporej zawartości białka sycąca. Co ciekawe działa oczyszczająco - jeżeli więc chcemy pozbyć się z organizmu toksyn możemy zafundować sobie tygodniową dietę jaglankową, przepijaną ciepłą wodą. Składniki w niej zawarte poprawią wygląd skóry, paznokci i włosów, poprawią pamięć - dzięki lecytynie, a spożywane regularnie potrafią nawet zmniejszać mdłości towarzyszące ciąży.
*****************************************************************************
Millet decadent mousse - no fat, no dairy, no remorse !
Rockin ' with flavors, wondering how to make something healthy, light and at the same time outrageously delicious and dissolute . We found the key ! We've tested millet recently in a combination with cocoa and coconut . Today we present you a chocolate millet mousse, layered with a thousand flavors. Freshly prepared - to my surprise ! - has a texture and taste of the traditional cake cream . It is even just a little bland - so to break that monotony we created out of it a full symphony sewn it with accords of banana,juicy oranges and sweet dates. We immediately fell in love with it and will definitely get back to this recipe more than once .
Mousse is best eaten immediately after cooling down - then we are sure that it will maintain its delicious texture.
Millet gruel is the second healthiest - after the buckwheat - well- known groat . It does not contain gluten, it is easy to digest, and thanks to large amount of protein - very nutritious . If we want to get rid of toxins from the body, we can treat ourrselves with a weekly millet gruel - diet and drink warm water along with it. The ingredients contained in it will improve the skin, nails and hair,improve memory - due to lecithin content . Consumed regularly it can even reduce the nausea associated with pregnancy.
czas przygotowania: ok. 1 , 5 h
Czego potrzebujesz na 2 porcje takie jak na zdjęciach?
3/4 szkl kaszy jaglanej
3 1/2 szkl wody
1 czubata łyżka ciemnego kakao (lub więcej - wedle uznania)
100 g orzechów laskowych
dowolne słodzidło - cukier biały, trzcinowy....
do przełożenia:
1 pomarańcza, pokrojona na kawałki
1 banan, pokrojony w krążki
2 łyżki daktelli (przepis tu)
2 łyżki płatków owsianych
płatki migdałowe do posypania
Co teraz?
1. Kaszę i orzechy zalej wodą i gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Kasza powinna być lekko rozgotowana.
2. Następnie lekko przestudzoną kaszę wraz z orzechami przełóż do blendera, dodaj kakao, dowolny cukier i zmiksuj na gładką masę - zajmie to parę do parunastu minut.
3. Kiedy mus przestygnie kolejno nakładaj do naczynia płatki owsiane, kawałki pomarańczy, mus jaglankowy, daktellę, plasterki banana, mus, pomarańczę i posyp płatkami migdałowymi. Podawaj schłodzone.
Millet decadent mousse - no fat, no dairy, no remorse !
preparation time: about 1.5 hours
What do you need for 2 servings like at the pictures ?
3/4 cup millet
3 1/2 cup water
1 heaped tablespoon of dark cocoa(or more - according to taste)
100 g hazelnuts
Any sweetener - white sugar,cane ....
for layers :
1 orange, cut into pieces
1 banana, sliced ​​into rings
2 tablespoons datella(recipe here)
2 tablespoons of oatmeal
almond flakes for sprinkling
Now what?
1. Pour water over millet and nuts,cook over medium heat,covered, until all the liquid is absorbed . Millet should be slightly overcooked .
2. Put cooled down millet and nuts into blender, add cocoa,any sugar and mix until smooth - it will take a few minutes .
3. When the mousse is cold put the ingredients into the glass: oatmeal, pieces of orange, millet mousse,datella, banana slices, mousse, orange and sprinkle with almonds . Serve chilled.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/02/dekadencki-mus-jaglankowy-bez-tuszczu.html