ßßß Cookit - przepis na 794. w cieście orzechowym II obiad z fasolką.

794. w cieście orzechowym II obiad z fasolką.

nazwa

Wykonanie

Dawno nie smażyłam owoców w cieście, a przecież to tak smaczne danie! Są, więc dziś na śniadanie. Słodki, miękki, dojrzały banan oraz soczysta brzoskwinia zatopione w orzechowym cieście z udziałem mleka z orzechów laskowych oraz masła orzechowego - z mąki jaglanej jak i owsianej . Do tego całość zwieńczona słodkim daktylowym syropem oraz delikatnie oprószona cynamonem . Nieskromnie przyznam - to najlepsze jakie jadłam!
banan oraz brzoskwinia w orzechowym (owsiano-jaglanym) cieście wegańskie z syropem daktylowym oraz cynamonem
banana and peach fried with nutty (oat and millet flour) cake vegan served with date syrup and cinnamon
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki (owsiana i jaglana 1:1)
- ok. 1/2 szklanki mleka z orzechów laskowych (może być inne, roślinne)
- szczypta sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia
- łyżka masła orzechowego
- banan i brzoskwinia (lub inne owoce)
- olej kokosowy do smażenia
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać mleko oraz masło orzechowe i dokładnie połączyć. Zanurzyć owoce w gęstym cieście, by całe były nim pokryte i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej na oleju kokosowym. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Czas powoli żegnać się z dziennym światłem, lampa znowu 'powróci na salony'...
Jak widać, ostatnio lubię pobawić się różnymi filtrami ;)
Kolejna prosta, szybka i zdrowa propozycja obiadowa na... fasolkę! Ostatnio przeglądając przepisy doszłam do wniosku, że nie przyrządzałam tego lata fasolki, więc jak najszybciej się za nią zabrałam, a to efekty moich działań:
zielona fasolka w pomidorach z cebulką i czosnkiem, suszonymi pomidorami oraz słonecznikiem podana z jaśminowym ryżem z ziołami prowansalskimi
green beans in tomato sauce with onion and garlic, sun-dried tomatoes and sunflower seeds served with jasmine rice with herbs de Provence
Składniki: zielona fasolka (pokrojona, ugotowana), 1/2 cebuli oraz ząbek czosnku, dwa pomidory z dziadkowej działki, oliwa, przyprawy: papryka słodka i słodka wędzona, pieprz, trochę chilli, bazylia, kurkuma, czosnek i pietruszka - wszystko smażyć na patelni zaczynając od cebuli i czosnku, na koniec dodając pomidory, a potem fasolkę. Następnie wymieszać jeszcze z suszonymi pomidorami i warto też podać z słonecznikiem lub pestkami dyni. do tego ugotowany ryż jaśminowy z przyprawą: zioła prowansalskie.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ostatnie dni, a za oknem deszcz. Jednak miejmy nadzieję, że pojawi się jeszcze słońce. Tymczasem czuję już jesień i tak przyjemnie mi jakoś :)
Miłego dnia!
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/08/794-w-ciescie-orzechowym-ii-obiad-z.html